Spinnen hebben persoonlijkheden en krijgen taak die daarbij past

spin

De ene spin is de andere niet: nieuw onderzoek toont aan dat spinnen verschillende persoonlijkheden hebben. Sommigen zijn relaxt. Anderen moedig. En spinnen die in groepen leven, krijgen een taak toebedeeld die bij hun karaktertrekken past.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze bestudeerden de spin Stegodyphus sarasinorum. Dit is een zogenoemde sociale spin: spinnen die tot deze soort behoren, leven in groepen waarbinnen elke spin een eigen taak heeft. Sommige spinnen moeten bijvoorbeeld prooien vangen, terwijl anderen thuis blijven (hoogstwaarschijnlijk om voor de jongen te zorgen).

WIST U DAT…

Maar hoe verdelen de spinnen de taken nu precies? Om dat te achterhalen verzamelden de onderzoekers enkele tientallen spinnen en onderwierpen ze aan een ‘persoonlijkheidstest’. Zo stelden ze bijvoorbeeld vast hoe moedig en agressief de spinnen waren door ze te laten schrikken of aan te vallen. Daarna vormden de spinnen een groep en keken de onderzoekers welke spinnen prooien gingen vangen en welke spinnen thuisbleven.

Het bleken elke keer dezelfde spinnen te zijn die als eerste op een prooi afstapten. Dit waren ook de spinnen die tijdens de persoonlijkheidstest als zeer moedig uit de bus kwamen. Het wijst erop dat de taakverdeling in de groep spinnen sterk bepaald wordt door de persoonlijkheid van de spin. “De persoonlijkheid van een dier kan bij meerdere diersoorten wel eens een rol spelen in de sociale organisatie,” zo schrijven de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Individual personalities shape task differentiation in a social spider" - Royalsocietypublishing.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarefo (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd