Spin zonder ogen ontdekt in Laos

De meeste spinnen hebben acht ogen. Maar het exemplaar hierboven stond klaarblijkelijk achteraan toen die ogen werden uitgedeeld. Hij heeft er namelijk geen één. Het is voor het eerst dat een jachtkrabspin zonder ogen wordt ontdekt.

Gelukkig ondervindt de spin weinig hinder van het feit dat hij geen ogen heeft. Hij leeft namelijk in volledige duisternis. “Ik vond de spin in een grot in Laos,” vertelt onderzoeker Peter Jäger.

De kop van de spin. De ogen ontbreken. Foto: © Senckenberg.
De spin had waarschijnlijk ooit gewoon ogen, maar heeft zich aan zijn donkere leefomgeving aangepast en heeft de ogen – die daar toch overbodig waren – afgeschaft. Van andere soorten spinnen is bekend dat ze hetzelfde deden. Zo zijn er grotten waar spinnen met zes, vier of twee ogen zijn gevonden: het waren overgangsvormen. Ooit hadden deze spinnen acht ogen, maar langzamerhand verliezen ze er steeds meer, tot het punt waarop ze – net als deze nieuwe spinnensoort – er geen één meer over hebben.

De spin heeft de naam Sinopoda scurion gekregen, zo meldt het blad Zootaxa. Het beestje heeft poten die zo’n zes centimeter lang zijn. Zijn lichaam is klein: slechts 12 millimeter lang. Zoals gezegd maakt hij deel uit van het geslacht van de jachtkrabspinnen. Dit geslacht telt reeds meer dan 1100 verschillende soorten. En toch is S. scurion bijzonder. “We kennen al wel spinnen uit dit geslacht die in andere grotten wonen, maar zij hebben allemaal ogen en pigment. Sinopoda scurion is de eerste jachtkrabspin zonder ogen.”

Bronmateriaal

"Es werde licht! Weltweit erste augenlose riesenkrabbenspinne entdeckt" - Senckenberg.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Senckenberg.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd