Spin masseert zijn vrouw voor seks

Een vrouwelijke spin wil haar man na het paren nog wel eens verorberen. Met een massage probeert hij dat te voorkomen.

De spin Nephila pilipes is heel bijzonder. Vrouwtjes zijn zo’n tien keer groter dan de mannetjes (hierboven is een mannetje met een vrouwtje te zien). En dat betekent dat paren altijd een beetje gevaarlijk is. Vrouwelijke spinnen eten de mannen na de daad bijvoorbeeld regelmatig op.

Afsluiten
En dat komt de mannetjes niet echt goed uit. Zij willen pas sterven als ze er zeker van zijn dat ze nageslacht op de wereld hebben gezet. Daarom gebruikt de spin een trucje. Hij zorgt ervoor dat andere mannetjes niet meer met het vrouwtje kunnen paren door de twee openingen waar mannetjes hun geslachtsdelen in moeten stoppen af te sluiten. Zo weet hij zeker dat het vrouwtje – dat meerdere sekspartners kan hebben – zijn nageslacht op de wereld zet.

WIST U DAT?

…onlangs de grootste fossiele spin ooit is ontdekt?

Massage
Er is alleen één probleem: een mannetje moet meerdere keren met het vrouwtje paren, wil hij in staat zijn om beide openingen te dichten. En dat is een lastige opgave als de sekspartner voortdurend de neiging heeft om je op te eten. Maar de mannetjes laten zich niet uit het veld slaan. Ze zorgen ervoor dat hun vrouw helemaal ontspannen is door haar te masseren. De mannetjes verspreiden een soort zijde over de rug van de dames en doen dat met massage-achtige bewegingen.

Bewegen
Onderzoekers ontdekten dat die bewegingen – en niet bijvoorbeeld de geur van de zijde – echt werken. Ze verzamelden enkele vrouwtjes en zorgden ervoor dat sommige dames niet meer konden ruiken. Bij andere vrouwtjes werd de rug met een soort lijm ingesmeerd zodat ze de bewegingen niet konden voelen. Vervolgens gingen de mannetjes aan de gang. De vrouwtjes die niet konden voelen, aten hun sekspartners veel vaker op na één keer seks. Zo’n veertig procent kon niet kalmeren en verorberde de man. De vrouwtjes die wel konden voelen, deden dat niet. En zelfs wanneer de mannetjes alleen maar masseerden en geen zijde uitscheidden, bleven de dames kalm. Blijkbaar maken de bewegingen dus echt het verschil.

Overigens is de Nephila pilipes de eerste spin uit het Nephila-geslacht die blijkt te masseren. Eerder waren al wel andere spinnen uit andere geslachten aangetroffen die deze techniek gebruiken.

Bronmateriaal

"Male Spiders Give "Back Rubs" to Seduce Their Mates" - News.nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door marj k (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd