Spin is dol op zweetsokken

De spin Evarcha culicivora is gek op de geur van zweetvoeten. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Canterbury. Het is tamelijk ongewoon dat een spin zich aangetrokken voelt tot menselijke geuren, maar de Evarcha culicivora heeft er een goede reden voor. Zijn prooi – de malariamug Anopheles gambiae – is ook dol op zweet. Dus waar zweet is, is eten.

De Evarcha culicivora is dol op de malariamug en eet het liefst muggen die zich al volgezogen hebben met bloed. De onderzoekers bedachten dat de spinnen zich wellicht aangetrokken voelen tot zweet toen ze tot de conclusie kwamen dat de dieren wel heel vaak in hun huizen terug te vinden zijn. “Zij (de spinnen) gedroegen zich rondom ons een stuk rustiger dan andere spinnensoorten,” vertelt onderzoeker Fiona Cross. “We wisten dat de prooi van E. culicivora menselijke geuren aantrekkelijk vindt, dus we besloten uit te zoeken of E. culicivora de menselijke geur ook prettig vindt.”

WIST U DAT…

…farao Toetanchamon door toedoen van malaria stierf?

Experiment
De onderzoekers verzamelden een aantal spinnen en confronteerden de dieren met een schone sok en een sok die al twaalf uur werd gedragen. De 109 spinnen hadden allemaal – jong en oud – een voorkeur voor de stinkende sok. “Het kan sommige mensen benauwen dat er een spin is die echt van ons houdt. Het is nogal ongewoon dat een spin menselijke geuren aantrekkelijk vindt.” Overigens hoeven wij Nederlanders niet bang te zijn dat de spinnen in onze sokken kruipen: de dieren leven in Kenia en Oeganda.

Malaria
Dat de spin zich door onze geuren laat verleiden, is belangrijk. Wellicht kan de bestrijding van malaria er door geholpen worden. “Evarcha culicivora kan een klein stukje in de puzzel die malaria heet, zijn en is gratis. Waarom zouden we er niet alles aan doen om meer over dit opmerkelijke roofdier te weten te komen?”

Het complete onderzoek is terug te vinden in het blad Biology Letters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd