Spin heeft enkele reservepoten

Wetenschappers hebben ontdekt dat spinnen waarschijnlijk reservepoten hebben: ze hebben er namelijk meer dan nodig is.

De onderzoekers verzamelden duizenden vrouwelijke spinnen die in het wild leefden. Ze ontdekten dat meer dan tien procent van de spinnen één of meer van hun poten misten. En dat zette de onderzoekers aan het denken. Zouden de spinnen last hebben van het feit dat ze maar zeven of nog minder poten hadden?

Experiment
De wetenschappers namen de proef op de som en plaatsten 123 spinnen in plastic boxen. Zestig spinnen hadden acht poten. 63 spinnen misten één of meer poten. De spinnen gingen een web bouwen.

WIST U DAT…

…onlangs de grootste fossiele spin ooit werd ontdekt?

Web
De onderzoekers vergeleken de bouwwerken van de spinnen en konden geen verschil ontdekken tussen die van spinnen met acht of minder poten. Vervolgens lieten de onderzoekers enkele vliegen los in de plastic boxen. Zowel de spinnen met acht als de spinnen met minder poten waren perfect in staat om de vliegjes te vangen. “We waren echt verbaasd,” vertelt onderzoeker Alain Pasquet. “We verwachtten dat het missen van een poot de vaardigheid om voedsel te verzamelen zou aantasten, maar dat was niet het geval.”

Reserve
De onderzoekers concluderen dan ook dat spinnen helemaal geen acht poten nodig hebben. Dat ze er toch acht hebben, komt waarschijnlijk doordat er enkele reservepoten bij zitten. Handig als een poot wordt afgebeten door een roofdier.

Overigens wil dat niet zeggen dat spinnen heel veel poten kunnen missen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Naturwissenschaften. Spinnen die het met vijf poten moesten doen, waren minder goed in staat om een web te bouwen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Donebythehandsofabrokenartist (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Spiders Evolved Spare Legs" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd