Spin eet zo af en toe ook vegetarisch

Wie denkt dat spinnen alleen maar vlees (insecten) eten, heeft het mis. Zo af en toe gaan ze ook voor pollen, nectar, zaden en blaadjes.

Uit eerder onderzoek bleek al dat spinnen geen echte vleeseters zijn. Zo af en toe nuttigen ze ook pollen. Het zijn dus meer omnivoren, zo stelden onderzoekers in 2013. Inmiddels zijn we drie jaar verder en onthult een nieuw onderzoek dat het dieet van spinnen nog spannender is dan gedacht. Naast insecten en pollen lust de spin ook onder meer blaadjes, nectar en zaden. Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Arachnology.

Springspin

Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je een springspin. Spinnen uit deze familie werden tijdens dit onderzoek het vaakst ‘betrapt’ op het nuttigen van plantaardig voedsel.

Van alles wat
Ze baseren hun conclusies op een uitgebreide literatuurstudie. Uit die studie blijkt dat spinnen uit zeker tien families wel eens zijn ‘betrapt’ terwijl ze plantaardig materiaal nuttigden. Het gaat dan niet alleen om materiaal afkomstig van planten, maar ook van bomen, struiken en grassen. Bovendien blijken spinnen ook heel uiteenlopende onderdelen van deze plantaardige materialen te nuttigen: soms gaan ze voor plantensap, soms voor nectar, blaadjes, pollen of zaden.

Wereldwijd
Spinnen die plantaardig materiaal nuttigen: het is een wereldwijd verschijnsel, zo stellen de onderzoekers. Het is tot op heden op alle continenten – met uitzondering van Antarctica – wel eens waargenomen.

Waarom spinnen zo af en toe op de vegetarische toer gaan? De onderzoekers hebben daar wel ideeën over. Mogelijk vergroot het nuttigen van plantaardig materiaal hun overlevingskansen in een tijd waarin insecten schaars zijn.

Bronmateriaal

"Vegetarisches Menü: Spinnen bringen Abwechslung in ihren Speiseplan" - Universität Basel
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Opoterser (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd