Spin bouwt ander web in de ruimte

Twee spinnen aan boord van het ISS werken hard aan hun web. En dat web valt in de ruimte een tikkie anders uit dan op aarde…

De twee spinnen uit het geslacht Nephila bouwen op aarde een rond web waarvan de bovenkant wat plat is. Maar in de ruimte ziet het web er anders uit, zo blijkt nu uit de experimenten aan boord van het internationale ruimtestation.

Rond
Het web in de ruimte is helemaal rond. De onderzoekers weten wel hoe dat komt. De spinnen gebruiken de zwaartekracht om zich te oriënteren. En in de ruimte lijken ze zo af en toe niet te weten waar ze nu precies heen moeten.

WIST U DAT…

Vallen
Zo kunnen de spinnen zich op aarde zo laten vallen om een lange draad naar beneden te vormen. Als de spinnen dat nu doen, zweven ze door de ruimte. Daardoor weten de dieren niet meer goed wat nu boven en onder is en dus wordt hun hele web rond.

De twee spinnen – Gladys en Esmeralda genaamd – zijn niet de enige dieren aan boord van het ISS. Spaceshuttle Endeavour bracht ook enkele inktvissen in de ruimte.

Onderstaand filmpje toont de spin Esmeralda aan het werk.

Bovenstaande foto laat een spin uit het geslacht Nephila zien. De vrouwtjes zijn veel groter dan de mannetjes. Foto: J.M. Garg (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd