Spin ‘betaalt’ voor seks

De mannelijke kraamwebspin paait vrouwtjes met cadeautjes en zorgt er zo voor dat hij seks met ze mag hebben.

Mannelijke kraamwebspinnen pakken normaalgesproken een stukje overgebleven prooi in. Ze wikkelen de prooi in zijde, geven deze aan een vrouwtje en terwijl het vrouwtje het cadeau uitpakt en opeet, heeft hij seks met haar.

Waardeloos
Maar soms geven de mannelijke kraamwebspinnen ook echt waardeloze cadeaus, zo blijkt uit experimenten. Ze pakken dan een stukje bloem of een oneetbaar stukje insect in. “Omdat de kansen om seks te hebben zonder cadeau heel klein zijn, staan mannen onder enorme druk om toch iets aan te bieden,” vertelt onderzoeker Maria Jose Albo. “En ze besluiten dan om een willekeurig object in te pakken: de voedingswaarde doet er niet toe.”

WIST U DAT?

…er ook spinnen zijn die hun vrouw masseren voor seks?

Kansen
De onderzoekers experimenteerden met tientallen spinnen. Sommige spinnen hadden geen cadeau, anderen hadden een goed geschenk, weer anderen kwamen met een waardeloos cadeau aanzetten. De mannetjes zonder cadeau hadden maar weinig succes: slechts in één op de zes gevallen hadden zij seks. De spinnen met een waardeloos cadeau deden het bijna even goed als de spinnen met een uitstekend cadeau: in twaalf van de dertien gevallen scoorden ze.

Beduvelen
Overigens zijn de vrouwelijke spinnen niet gek. De spinnen zijn weldegelijk in staat om de waarde van een cadeau vast te stellen. Wanneer ze ontdekken dat ze een waardeloos cadeau ontvangen hebben, verkorten ze de geslachtsgemeenschap. Wanneer er een lekker cadeau wordt gepresenteerd, wil het vrouwtje de seks ook nog wel eens stoppen en er met het cadeau vandoor gaan. Het mannetje is daarop voorbereid. Hij klemt zich aan het cadeautje vast en doet alsof ‘ie dood is. De vrouwelijke spin sleept het cadeau en het mannetje mee. Het mannetje wacht op het juiste moment en komt weer tot leven als het vrouwtje uitgesleept is. Hij bespringt haar dan direct en heeft alsnog seks met haar. Zo beduvelen de twee elkaar voortdurend.

Waarom?
Waarom vrouwelijke spinnen zo graag mooie cadeautjes krijgen, is onduidelijk. Vrouwtjes die waardevolle cadeaus kregen, kregen meer kleinere jongen. De vrouwtjes die waardeloze geschenken kregen, kregen minder jongen, maar die jongen waren wel groter.

Het volledige onderzoek is binnekort terug te vinden in het blad BMC Evolutionary Biology.

Bronmateriaal

"8-Legged Sex Trick? Spiders Give Worthless Gifts, Play Dead" - Livescience.com
"Paying for sex and 'playing dead' - the deceitful gift-giving spider" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Maria J Albo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd