Spermakwaliteit neemt rond 34e verjaardag al af

sperma

Nieuw onderzoek wijst erop dat de kwaliteit van sperma vroeger dan gedacht terugloopt. Rond het 34e jaar moet de man al aan spermakwaliteit inleveren en wordt de kans op een zwangerschap – ongeacht de leeftijd van de vrouw – kleiner.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Fertility and Sterility. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder iets meer dan 5000 mannen die tussen de 16 en 73 jaar oud waren. De onderzoekers bestudeerden het sperma van de mannen en keken onder meer naar de hoeveelheid spermacellen, de beweeglijkheid en de vorm van de cellen.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat deze factoren tot de 34e verjaardag van de mannen vrij stabiel waren. Maar daarna traden er veranderingen op. Direct na de 34e verjaardag nam bijvoorbeeld het totale aantal spermacellen af. De spermaconcentratie en het percentage spermacellen met een normale vorm nam na de 40e verjaardag af. Na de 45e verjaardag nam ook het volume van een zaadlozing sterk af.

Nageslacht
De resultaten zijn best verrassend. Eerdere studies wezen er namelijk op dat mannen rond hun 40e pas de kwaliteit van hun sperma zien teruglopen. Dit onderzoek voorspelt dat mannen die ouder zijn dan 34 hun kansen op nageslacht al kleiner zien worden, ongeacht hoe oud hun sekspartner is. En die kansen worden alleen maar kleiner.

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de verhouding tussen sperma dat een Y of een X-chromosoom met zich meedraagt, verandert. Zo blijken mannen die ouder zijn dan 55 jaar een grotere kans te hebben om dochters te krijgen.

Bronmateriaal

"Age thresholds for changes in semen parameters in men" - Fertstert.org
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Sanger.ac.uk.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd