Sperma van man met lage stem valt tegen

Vrouwen vallen op mannen met lage stemmen. Maar het sperma van deze mannen valt tegen, zo blijkt.

Vrouwen kunnen mannelijke eigenschappen wel waarderen. Zo is al uit diverse onderzoeken gebleken dat mannen met een lage stem door vrouwen als aantrekkelijker worden bestempeld dan mannen met een hoger stemgeluid.

Verklaring
Australische wetenschappers besloten eens verder te kijken. Want hoe is die voorliefde voor lage stemmen te verklaren? Sommige wetenschappers vermoeden dat mannen met een lage stem ook beter sperma hebben. De onderzoekers besloten die hypothese eens te testen.

Mannelijk
Ze verzamelden 54 mannen en lieten ze klinkers zeggen. Daar werden opnames van gemaakt. Dames luisterden naar die opnames en moesten aangeven hoe aantrekkelijk en mannelijk ze de stemmen vonden.

WIST U DAT…

…sperma van de naakte molrat vaak niet kan zwemmen?

Sperma
De mannen kregen ondertussen de opdracht om sperma in te leveren. Ze kregen allemaal dezelfde seksuele afbeeldingen te zien om opgewonden te raken. Ook was het ze verboden om in de 48 uur voor het verzamelen van het sperma seks te hebben. Voorafgaand aan het onderzoek hadden de mannen al een vragenlijst ingevuld. Hierin kwamen factoren die de kwaliteit van het sperma konden beïnvloeden aan bod. Denk aan het drinken van alcohol, dieet en drugsgebruik.

Conclusie
De onderzoekers bestudeerden het sperma. Ze keken onder meer naar de concentratie en de kwaliteit ervan. De resultaten zijn opvallend. Mannen met de meest aantrekkelijke en mannelijke stem hadden een lagere concentratie sperma dan mannen met minder aantrekkelijke stemmen, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Er bleek geen significant verband te zijn tussen de beweeglijkheid van het sperma en de hoogte, aantrekkelijkheid en mannelijkheid van de stem.

Het is niet helemaal duidelijk hoe we het verband tussen de lage stem en lage concentratie sperma moeten verklaren. De onderzoekers wijzen erop dat mannen met een lage stem over het algemeen ook worden gezien als sterker, groter, dominanter en betere strijders. Mogelijk investeren mannen met een lage stem meer in die eigenschappen en gaat dat ten koste van de concentratie sperma. De genoemde eigenschappen – lage stem, dominantie, enzovoort – worden in verband gebracht met meer testosteron. Mogelijk hebben deze mannen zoveel testosteron dat het hun sperma aantast. In dat geval lijdt de concentratie sperma onder de drang van de man om een vrouw voor zich te winnen.

Bronmateriaal

"Low Pitched Voices Are Perceived as Masculine and Attractive but Do They Predict Semen Quality in Men?" - Plosone.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bobjgalindo (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd