Sperma in de kopgroep is beter dan de rest

sperma

Net als wielrenners in de Tour de France zijn spermacellen in de kopgroep van het ejaculaat beter dan de rest. Er bevindt zich niet alleen meer sperma in het allereerste deel van de zaadlozing; ook bewegen spermacellen beter en is het DNA van een goede kwaliteit.

Dit beweren onderzoekers van de Ginemed Assisted Human Reproduction Clinic. Wetenschappers analyseerden verschillende delen van het ejaculaat. Zij zijn van mening dat het eerste deel van de zaadlozing bedoeld is om het eitje van de vrouw te bevruchten. Het tweede deel probeert te voorkomen dat andere mannen erin slagen de eicel te bevruchten.

11 feitjes over sperma

Wist je dat spermacellen tegen de stroom in kunnen zwemmen? En dat de kwaliteit tot de 34ste verjaardag vrij stabiel is? Lees de elf feitjes over sperma!

“De zaadlozing wordt door veel wetenschappers als één geheel gezien, maar dat klopt niet”, onthult hoofdauteur María Hebles. “Het ejaculaat bestaat uit twee delen, die allebei een belangrijke rol vervullen. Omdat sperma in het eerste deel de eicel moet bevruchten, bevat het ejaculaat beschermende stoffen, zoals zink. De tweede fase bevat elementen die sperma beschadigen.”

Wie sperma doneert, gooit vaak het hele goedje in een bakje. Dit is niet zo slim, beweren de onderzoekers. In dat geval worden de goede en de slechte eigenschappen gemixt en dit heeft waarschijnlijk een negatieve uitwerking wanneer het zaad gebruikt wordt tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen.

De wetenschappers stellen dat het verstandig is om alleen het eerste deel op te vangen, wat ongeveer 15 tot 45 procent van het totale volume van het ejaculaat is. “Dit verbetert de kwaliteit van het zaad en de kosten zijn gelijk”, zegt Hebles. Het resterende zaad kan in de prullenbak.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd