Sperma geeft mogelijk voedingsadvies door

Wetenschappers hebben ontdekt dat vaders informatie over voeding van generatie op generatie doorgeven. Opvallend genoeg zitten die dieetinstructies niet in ons DNA verweven. Blijkbaar bepalen onze genen dus niet helemaal wie we zijn en wat we doen en zijn er nog meer manieren waarop onze ouders ons informatie mee kunnen geven.

De onderzoekers gaven een aantal mannelijke muizen voedsel met weinig proteïnes. Opvallend genoeg functioneerden de genen van het nageslacht van de hongerige vaders heel anders. En dat terwijl de genen zelf niet anders waren. Er moet dan ook wel iets in het sperma zitten dat de functie van genen wijzigt.

Opslag
Het ging in totaal om zo’n honderd kleine veranderingen. Zo onderdrukte een chemisch goedje de activiteit van bepaalde genen waardoor de jonge muizen meer calorieën opsloegen.

WIST U DAT…

…onderzoekers recent een muis met twee biologische vaders op de wereld zetten?

Voorbereiding
Ergens is dat wel logisch: de vader van de jonge muizen had altijd weinig voedzaam eten gekregen en dus gaf hij zijn kroost mee dat ze zorgvuldig om moesten gaan met de calorieën die ze verzamelden. Hoe de vader die informatie doorspeelt, is onduidelijk. Mogelijk zit er iets in het sperma dat de jongen voorbereidt op het leven dat de vader (en dus waarschijnlijk ook de jongen zelf) leiden.

De studie heeft serieuze gevolgen voor de manier waarop we naar onze vader en zijn levensstijl kijken. Want als het eten van vader al zo’n grote invloed heeft op ons dieet, hoe zit het dan met gezondheidsproblemen als diabetes? Of een verslaving aan alcohol of drugs?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd