Speelden Jupiter en Saturnus een spelletje met Uranus?

Uranus stuiterde in het verleden waarschijnlijk een aantal keer heen en weer tussen Jupiter en Saturnus. Dit blijkt uit nieuwe computersimulaties van Alessandro Morbidelli van het Côte d’Azur observatorium. Na een intensief potje pinball belandde de blauwe planeet op de huidige locatie, ver buiten het bereik van Jupiter en Saturnus. Game over!

Computermodellen laten zien dat Jupiter en Saturnus in het jonge zonnestelsel een reisje naar buiten maakten. Tijdens deze reis kwamen ze waarschijnlijk in aanraking met de planeet Uranus. Omdat de baan van Saturnus veranderde, duwde de ringenplaneet Uranus naar binnen. Jupiter kaatste de blauwe planeet vervolgens weer naar buiten.

Uit nieuwe simulaties van Morbidelli blijkt dat Uranus drie keer heen en weer is geflipperd, voordat de planeet haar definitieve locatie bereikte.

Als deze gebeurtenis echt plaatsvond, dan kan het in de boeken als het langste potje flipperkast ooit. Het spelletje duurde namelijk zo’n 100.000 jaar. “De evolutie van de gasplaneten is waarschijnlijk veel gewelddadiger geweest dan we tot voorheen dachten”, concludeert Morbidelli.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd