Spectaculaire uitbarsting op de zon

Gisteren heeft op de zon een prachtige uitbarsting plaatsgevonden. De explosie is één van de mooiste in jaren.

De zon produceerde gisteren een redelijk flinke zonnevlam. Het gaat om een vlam uit de M-klasse: M1.7. Daarmee is het een matige zonnevlam.

Prachtig
De kracht maakt deze zonnevlam dan ook niet echt bijzonder. De beelden wel. Want wat was deze zonnevlam mooi om te zien! NASA’s Solar Dynamics Observatory zat er natuurlijk weer met de neus bovenop en maakte er onderstaande filmpjes van.

WIST U DAT…

Plasmawolk
De zonnevlam ging gepaard met een plasmawolk. Dit is een wolk die bestaat uit protonen en elektronen. Zo’n plasmawolk kan een prachtig poollicht veroorzaken. Toch zit dat er dit keer niet in: de zonnevlam en plasmawolk is niet op aarde gericht. Elders in de ruimte kunnen de deeltjes wel voor vuurwerk zorgen. Zo zal de plasmawolk naar verwachting wel Mars en Venus aanraken. Ook enkele ruimtevaartuigen kunnen hinder ondervinden van de plasmawolk. Denk aan marsrover Curiosity en de Spitzer-telescoop.

Waarschijnlijk is het niet de laatste keer dat de zon van zich laat horen. Het hemellichaam volgt een cyclus van ongeveer elf jaar waarin deze een zonneminimum (met weinig activiteit) en een zonnemaximum (met veel activiteit) doormaakt. We naderen nu weer het zonnemaximum.

Bronmateriaal

"Spectacular explosion (updated)" - Spaceweather.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd