Spectaculaire foto: internationaal ruimtestation zweeft voor de maan

Is dit een shot uit een sciencefictionfilm? Nee, deze foto is gemaakt door astrofotograaf Andrew McCarthy. Met dank aan de juiste timing!

Tijdens het maken van de foto zweefde het ruimtestation 400 kilometer boven het aardoppervlak. Het ISS draait met een snelheid van 28.000 om onze planeet en dat betekent dat het ruimtestation slechts één achtste van een seconde zichtbaar was voor het maanoppervlak. Benieuwd hoe snel dat is? Bekijk de video hieronder (en ja… deze beelden zijn al vertraagd!).

Daarnaast zijn de hogergelegen gebieden op de maan goed zichtbaar. Die bevinden zich op de grens van dag-nachtgrens, waardoor bepaalde kraterranden zelfs ver over die grens nog licht vangen. Een prachtig gezicht.

McCarthy gebruikte twee telescopen om foto’s te maken van de natuurlijke satelliet van de aarde: een Celestron C11 en een 14” Dobson-telescoop van Skywatcher. De foto’s van beide telescopen zijn samengevoegd, waardoor het internationale ruimtestation scherper zichtbaar is.

Het is niet de eerste keer dat McCarthy een indrukwekkende opname van het ISS voor de maan maakt. Met deze foto – A Visit To Tycho – deed de astrofotograaf mee aan de verkiezing ‘Astronomy Photographer of the Year 2023’. Hij eindigde op de tweede plaats.

Bronmateriaal

"From Kepler with Love" - Cosmic Background

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd