Spectaculaire eerste beelden van Solar Dynamics observatorium

De eerste foto’s en videobeelden zijn binnen van NASA’s nieuwste zonneobservatorium. Het Solar Dynamics observatorium werd op 11 februari gelanceerd en is bezig om alle details van de zon in kaart te brengen. Het observatorium maken foto’s met een resolutie die tien keer scherper is dan de resolutie van HD-televisie’s.

“De ruimtesonde en de instrumenten werken zeer goed”, vertelt Richard Fisher van NASA. “Wat we zien is – in mijn ogen – spectaculair. Ik denk dat we een revolutionair beeld krijgen van de zon. SDO is revolutionair op het gebied van zonneonderzoek, net zoals Hubble dat was voor astrofysica.”

Het Solar Dynamics observatorium gaat meer details verzamelen over wat er op en onder het oppervlak van de zon gebeurt. Wetenschappers hopen zo grote zonnevlammen nog beter te kunnen voorspellen. Grote zonnevlammen, waaronder de X-klasse zonnevlammen, kunnen miljarden tonnen materie ejaculeren. Een zonnevlam resulteert meestal in een vloedgolf van elektromagnetische deeltjes, die elektrische systemen op aarde kunnen storen. Gigantische zonnevlammen die gericht zijn naar de aarde kunnen zelfs het leven op onze planeet bedreigen.

Het Solar Dynamics observatorium stuurt dagelijks net zoveel data als een half miljoen liedjes naar de aarde. Dat is ongeveer 150 miljoen bits per seconde, en dat dan 24 uur per dag en zeven dagen per week. Het observatorium verzamelt bijna vijftig keer zoveel wetenschappelijke data als andere missies in de historie van NASA.

Hieronder de eerste foto’s en video’s. Meer materiaal zien? Neem een kijkje op de website van het Solar Dynamics observatorium.

Videobeelden

Foto’s

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd