Spectaculaire beelden van experimenten met Delftse raketmotor

  raketmotor

  Raketmotoren worden niet alleen ontwikkeld in de Verenigde Staten en Rusland. Ook hier in Nederland wordt hard gewerkt aan nieuwe technologieën. Studenten van de TU Delft testten vorige week de DHX-200 Aurora raketmotor. Dit is een hybride raket met een totale impuls van 200.000 newtonseconden.

  De DHX-200 Aurora raketmotor krijgt een plekje in de Stratos II raket. Deze raket van de TU Delft wordt gebruikt om wetenschappelijke instrumenten tot een hoogte van 50 kilometer te lanceren. Voor een studentenraket is dit ongekend hoog.

  Europees record
  De raketmotor is ontwikkeld voor Project Stratos, het hoofdproject van Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE). Het doel van Project Stratos is om als eerste studententeam ter wereld de ruimtegrens te bereiken met een zelf ontwikkelde raket. Momenteel heeft Delft het Europees hoogterecord in handen: 12,3 kilometer in 2009 met Stratos I. Toch zal het persoonlijk record begin 2014 sneuvelen, en niet zo’n klein beetje ook. De verwachting is dat een hoogte van 50 kilometer bereikt wordt.

  Tot twaalf experimenten mee
  “Project Stratos richt zich niet alleen op hoogte, maar ook op professionaliteit”, vertelt student Maarten Haneveer van Project Stratos. “Stratos II kan tot 12 wetenschappelijke experimenten meenemen en werkt nauw samen met hoogstaande bedrijven zoals TNO en Dutch Space.”

  Gedeeltelijk geslaagd
  Hieronder drie video’s van twee geslaagde testen: de vijf seconden test en de tien seconden test. De derde test – de vijftien seconden test – verliep helaas niet goed. Na vijf seconden ontstond er een scheur in de verbrandingskamer, waardoor de motor uitviel. In totaal moet de raketmotor twintig seconden vlammen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd