Speciale zijde doodt gevaarlijkste bacteriën

Wetenschappers hebben een manier bedacht om zijde in een geducht wapen tegen de gevaarlijkste bacteriën te veranderen.

Zelfs Bacillus anthracis (kan tot miltvuur leiden) kan door de zijde een halt worden toegeroepen, zo schrijven de onderzoekers in het blad ACS Applied Materials & Interfaces.

Sporen
Wanneer bacteriën uit het geslacht Bacillus het moeilijk krijgen dan worden het slapende sporen. Ze voorzien zichzelf van een taaie beschermlaag waarin de sporen het heel lang uithouden. Miljoenen jaren zelfs. En de beschermlaag beschermt ze tegen van alles. Bijvoorbeeld antibiotica en straling.

WIST U DAT…

…in de stratosfeer bacteriën voorkomen die prima energiebronnen zijn?

Zijde
Wetenschappers hebben nu een methode bedacht om die taaie bacteriën toch te doden. Ze legden zijde in bleek die u gewoon in de supermarkt kunt kopen en lieten de zijde vervolgens drogen. Daarna werden bacteriesporen aan de zijde blootgesteld. Zijde die een uur in de bleek had gelegen doodde alle E. coli-bacteriën binnen tien minuten. En ook een bacterie die nauwverwant is aan B. anthracis werd moeiteloos uit de weg geruimd. Hoe kan dat? In zijde zitten stoffen die door toevoeging van chloor desinfecterend gaan werken.

Wetenschappers zien grote mogelijkheden voor hun ontdekking. Zo kan zijde mensen bijvoorbeeld beschermen tijdens een antrax-aanval.

Bronmateriaal

"Killer silk: Making silk fibers that kill anthrax and other microbes in minutes" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew(cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd