Speciale bril ontwikkeld waarmee artsen kankercellen kunnen zien

  bril

  Wetenschappers hebben een bril ontwikkeld waarmee chirurgen kanker kunnen zien. Wanneer chirurgen door de bril kijken, lichten kankercellen blauw op. Hierdoor moet het gemakkelijker worden om tijdens een operatie alle kankercellen te verwijderen en gezond weefsel zo veel mogelijk ongemoeid te laten.

  Wanneer kanker wordt vastgesteld, is het soms mogelijk om tumoren operatief te verwijderen. Een chirurg verwijdert dan de tumor en het omringende weefsel. Dat omringende weefsel wordt vervolgens in een laboratorium getest op de aanwezigheid van kanker. “Een beperking van opereren is dat met het blote oog niet altijd onderscheid kan worden gemaakt tussen normaal weefsel en door kanker aangetast weefsel,” legt onderzoeker Ryan Fields uit. Wanneer er in het weefsel kankercellen worden aangetroffen, moet er vaak nog een operatie plaatsvinden om nog meer weefsel weg te nemen en te testen. “Onze hoop is dat deze nieuwe technologie het aantal tweede operaties beperkt of tweede operaties zelfs overbodig maakt,” legt onderzoeker Julie Margenthaler uit.

  Wie de bril draagt, ziet kankercellen blauw oplichten, wanneer weefsel met een speciale contrastvloeistof word ingespoten en onder een bepaald licht bekeken wordt. Zelfs kankercellen met een diameter van één millimeter kunnen met de bril worden gedetecteerd.

  De bril is ontwikkeld door onderzoekers van Washington University School of Medicine. Hoewel de bril nog maar net af is – de technologie is zo nieuw dat de bril nog niet eens een naam heeft – heeft deze zich al bewezen. Margenthaler droeg de bril tijdens een operatie. Later deze maand zal opnieuw met deze bril geopereerd worden. “Deze technologie heeft grote potentie, zowel voor patiënten als artsen,” vertelt onderzoeker Samuel Achilefu. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat er geen kanker meer achterblijft.”

  Bronmateriaal

  "Special glasses help surgeons ‘see’ cancer​​​​​​​​" - WUSTL.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mihow.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd