Speciale bril ontwikkeld die afrekent met jetlags

Australische onderzoekers hebben een speciale bril ontwikkeld die in staat is om de klok in ons lichaam te resetten. De bril kan zo bijvoorbeeld een jetlag tegengaan of ons helpen om ‘s ochtends fris en fruitig uit bed te stappen.

Ons lichaam houdt er een circadiaan ritme op na: een biologisch ritme dat ongeveer een dag duurt. Dit ritme wordt enigszins beïnvloed door factoren in onze omgeving. Bijvoorbeeld zonsopkomst. “Fotoreceptoren in onze ogen detecteren zonlicht en sturen een signaal naar ons brein dat het wakker en alert moet zijn,” vertelt onderzoeker Leon Lack. Klinkt als een waterdicht systeem, maar dat is het zeker niet. “Dit proces wordt vaak aangetast doordat we binnen blijven, naar andere tijdzones reizen, onregelmatige diensten draaien of tijdens de wintermaanden aan te weinig zonlicht worden blootgesteld.”

Reset
In zo’n geval kan onze biologische klok achter komen te lopen: als ‘s ochtends de wekker gaat en het buiten nog donker is, hebben we bijvoorbeeld moeite om wakker te worden. Maar het biologische ritme kan ook voor komen te lopen, bijvoorbeeld doordat we naar een andere tijdzone reizen. Wat wij in zo’n geval nodig hebben, is een middeltje dat onze interne klok sneller of langzamer laat lopen.

WIST U DAT…

Groen licht
En dat is precies wat de onderzoekers van de Flinders University ontwikkeld hebben. Ze presenteren Re-Timer: een bril die groen licht afgeeft. “Ons uitgebreide onderzoek heeft aangetoond dat groen licht één van de meest effectieve golflengtes is voor het versnellen of vertragen van de lichaamsklok.” Wie zijn lichaamsklok sneller wil laten lopen, moet de bril ‘s ochtends na het wakker worden gedurende vijftig minuten dragen. Wie de klok wil vertragen, draagt deze vijftig minuten voor het slapengaan.

De bril werkt door het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het regelen van een circadiaan ritme, te stimuleren. Volgens de onderzoekers is de bril een stuk veiliger dan andere middelen die slapen op een moment wanneer uw biologische ritme juist wakker blijven promoot, mogelijk maken.

Bronmateriaal

"Re-Timer ready to reset sleep" - Flinders.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Flinders University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd