Op de foto vormen de röntgenwind en het gas een enorm paars en roze boeket, met een prachtige, grote bloem in het midden.
NASA heeft speciaal voor Valentijnsdag een wel heel bijzonder plaatje afgeleverd. Het gaat om een foto van een spectaculaire stervormingsregio, namelijk de Tarantulanevel. En als je goed kijkt, kun je er een prachtig ‘bloeiend’ sterrenboeket in herkennen.
Foto
De prachtige foto is hieronder te aanschouwen. Op de foto creëren de röntgenwinden en het gas een gigantisch paars en roze boeket, met een fraaie, grote bloem in het midden. Deze samengestelde afbeelding toont de diepste röntgenfoto die ooit is gemaakt van de indrukwekkende Tarantulanevel. Door röntgendata van NASA’s Chandra X-ray Observatory (blauw en groen) te combineren met optische beelden van de Hubble-ruimtetelescoop (geel) en radiogegevens van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (oranje), komt deze sterrencompositie werkelijk tot leven.
In de paarse en roze wolk zie je rode en oranje aderen, evenals schitterende zakjes felwit licht. Deze zakjes vertegenwoordigen clusters van jonge sterren, waarvan één in het hart van de Tarantulanevel de zwaarste sterren herbergt die astronomen ooit hebben ontdekt. Dit dichte cluster bevat sterren die slechts één tot twee miljoen jaar oud zijn. Ter vergelijking: onze zon is meer dan duizend keer ouder, met een leeftijd van ongeveer 5 miljard jaar. Het vage paarse en roze boeket wordt omringd door gloeiende stipjes in groen, wit, oranje en rood. In de rechteronderhoek verschijnt een tweede paarse wolkachtige vorm, die doet denken aan een rookkring.
Chandra
Deze nieuwe afbeelding bevat gegevens van een uitgebreid Chandra-programma, dat maar liefst 23 dagen observatietijd beslaat, een enorme sprong ten opzichte van de 1,3 dagen die Chandra eerder aan de Tarantulanevel had gewijd. De 3.615 röntgenbronnen die door Chandra zijn ontdekt, omvatten een mix van massieve sterren, dubbelstersystemen, heldere sterren die nog in vorming zijn en talloze kleinere clusters van jonge sterren. Dankzij de lange observatietijd kunnen astronomen nu veranderingen in de massieve sterren van de Tarantulanevel volgen. Een aantal van deze sterren maakt deel uit van dubbelster-systemen en hun bewegingen zijn te traceren aan de hand van schommelingen in de röntgenhelderheid.
Tarantulanevel
De Tarantulanevel, ligt ongeveer 160.000 lichtjaar van de aarde vandaan in het naburige sterrenstelsel de Grote Magelhaanse Wolk. Als een van de helderste en meest actieve stervormingsregio’s in onze buurt, is de Tarantulanevel een geliefd doelwit voor wetenschappers die meer willen ontdekken over het ontstaan van sterren. Met voldoende brandstof om minstens 25 miljoen jaar lang sterren te blijven creëren, is de Tarantulanevel de krachtigste sterrenfabriek in de lokale groep van sterrenstelsels die de Melkweg, de Grote Magelhaanse Wolk en het Andromedastelsel omvat.
Kosmische winden
De massieve jonge sterren in de Tarantulanevel blazen kosmisch sterke winden de ruimte in. In combinatie met het materie en de energie die vrijkomen van sterren die eerder geëxplodeerd zijn, hebben deze winden een indrukwekkend schouwspel van bogen, pilaren en bellen uitgehouwen.
Heet gas
Daarnaast is er een grote hoeveelheid diffuus, heet gas te zien in röntgenstraling, afkomstig van verschillende bronnen, zoals de winden van massieve sterren en het gas dat vrijkomt bij supernova-explosies. Deze gegevens vormen de meest gedetailleerde bron voor het bestuderen van diffuse röntgenemissies in stervormingsgebieden voor de komende jaren.
Al met al biedt deze adembenemende foto een fascinerend kijkje in een van de meest bruisende stervormingsregio’s in onze nabije kosmos. En dat alles verpakt in een schitterend Valentijnsboeket!