Speciaal voor chaoten: een denkbeeldige GSM

Wetenschappers willen mensen die vaak hun telefoon kwijt zijn in staat stellen om ook zonder telefoon te bellen.

Het overkomt ons allemaal wel eens. Uw mobieltje rinkelt en u kunt het nergens vinden. Zou het dan niet gemakkelijk zijn als u gewoon zou kunnen doen alsof u de telefoon in uw hand heeft en deze vervolgens met een druk op uw handpalm kunt uitzetten?

Denkbeeldig
In de toekomst kan het zomaar mogelijk zijn. Wetenschappers werken namelijk aan een denkbeeldige telefoon die eenvoudig te bedienen is. U doet alsof u de telefoon in uw hand heeft en drukt op de knoppen.

Hoe?
Hoe werkt het? U kent vast het systeem achter Microsoft’s Kinect wel: hierbij wordt met behulp van camera’s gekeken hoe mensen zich bewegen. Diezelfde techniek gebruiken de wetenschappers om te achterhalen waar mensen op hun palm drukken. Vervolgens vertaalt het systeem dat: welk knopje zou u op uw telefoon hebben ingedrukt als u op dat plekje drukt? En dan geeft het systeem de telefoon draadloos een commando.

WIST U DAT…

…de telefoon van de toekomst wel eens drie touchscreens kan krijgen?

Knoop
De wetenschappers zijn al zover dat ze de camera in kunnen bouwen in een knop van uw blouse of in een ketting. Vandaar vandaan kan de camera uw bewegingen op uw palm heel goed volgen en doorgeven.

Knopje zoeken
Nu vraagt u zich misschien af: hoe weet ik of ik wel het goede knopje indruk op mijn denkbeeldige telefoon. Wees niet ongerust: uit onderzoek blijkt dat uw vingers aardig goed kunnen onthouden waar de knopjes zich bevinden. De onderzoekers lieten twaalf mensen met een iPhone een testje doen om te achterhalen in hoeverre zij op de palm van hun hand konden aangeven waar hun favoriete applicaties zich op de telefoon bevonden. In 68 procent van de gevallen ging dat goed.

Overigens biedt de technologie niet alleen mogelijkheden voor uw telefoon. Ook een ander hulpmiddel dat menigmaal zoek is, kan straks vervangen worden door de palm van uw hand: de afstandsbediening.

Bekijk de denkbeeldige telefoon hier in actie!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd