Speciaal vest laat lezer voelen wat de hoofdpersoon van het boek voelt

sensory fiction

Het lezen van een boek krijgt dankzij onderzoekers van MIT een extra dimensie. Ze ontwikkelden een vest dat de emoties van de hoofdrolspeler op diverse manieren over kan brengen op de lezer. En bij het vest hoort een speciaal boek dat een sfeer kan creëren die past bij de passage die u leest.

Boeken maken wat los in mensen: ze creëren tal van emoties. Onderzoekers van MIT hebben nu een manier bedacht om die emoties nog sterker over te brengen. Ze noemen het ‘Sensory Fiction‘.

Boek
Hun idee bestaat uit een boek en een vest. Die twee zijn met elkaar verbonden. Het boek ‘weet’ wat u leest en past met behulp van lichtjes in de omslag de sfeer aan de passage die u leest aan. Ook kan het boek geluiden produceren die bij de sfeer passen.

Vest
Het vest laat u ondertussen voelen wat de hoofdpersoon emotioneel en fysiek voelt. Wanneer de hoofdpersoon het benauwd heeft, kan het vest bijvoorbeeld druk uitoefenen op uw borst. En als de hoofdpersoon gespannen is, kan het vest uw hartslag opvoeren of ervoor zorgen dat u het warmer krijgt.

De onderzoekers benadrukken dat ‘Sensory Fiction‘ niet met het oog op de markt ontwikkeld is. Het is eerder een kunstobject, bedoeld om discussies op gang te brengen.

Bronmateriaal

"SENSORY FICTION" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door F3H3.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd