Speciaal cocktailglas laat je ook in de ruimte aan drankje nippen

cocktailglas

Nippen aan een cocktail: het is één van de geneugten des levens die astronauten in de ruimte moeten missen. Maar een cocktailglas speciaal ontworpen voor gebruik in de ruimte, moet daar verandering in brengen.

Afbeelding: Cosmic Lifestyle Corp.
Afbeelding: Cosmic Lifestyle Corp.
Wanneer de zwaartekracht beperkt is, gedragen vloeistoffen zich heel anders dan hier op aarde. Ze vormen plakkerige bubbels en wanneer zo’n bubbel breekt, zweven tientallen kleine bubbels door de ruimte heen, waarna ze aan je kleding blijven plakken. Om dat soort ongemakken te voorkomen, drinken astronauten uit een zakje. Lekker praktisch. Maar zo’n zakje heeft ook nadelen. Zo kun je de vloeistof niet ruiken en dat is wel belangrijk als je optimaal van je koffie, thee of cocktail wilt genieten. Bovendien ziet het er natuurlijk niet zo gezellig uit als drinken uit een hip (cocktail)glas.

Het bedrijf Cosmic Lifestyle Corp. heeft daarom het Zero Gravity Cocktail Project gelanceerd. Het project moet uitmonden in een cocktailglas dat ook in de ruimte gebruikt kan worden. Een (3D-geprint) prototype is reeds voorhanden. Het cocktailglas lijkt in veel opzichten op de cocktailglazen op aarde, alleen de binnenkant is radicaal anders. Het glas is gevuld met ‘wanden’: groeven die vloeistoffen ook bij beperkte zwaartekracht onder controle moeten houden.

Het bedrijf wil de glazen graag ontwikkelen voor ruimtetoeristen en astronauten. Maar voor het zover is, zullen de prototypes uitgebreid getest – en waar nodig verbeterd – moeten worden. En daarvoor is geld nodig. Dat geld probeert het bedrijf momenteel middels Kickstarter bij elkaar te schrapen. Wanneer we de cocktailglazen mogen verwachten, is nog onduidelijk. Maar de kans is aanwezig dat toekomstige ruimtetoeristen op korte termijn in stijl op hun vakantieadres kunnen proosten.

Bronmateriaal

"Zero Gravity Cocktail Project" - Kickstarter.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd