Wie een spannende film kijkt, loopt het risico dat zijn hartslag en bloeddruk verandert. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. De voor het eerst direct gemeten effecten zijn voor gezonde mensen geen reden tot zorg.
“Het is de eerste keer dat deze effecten direct gemeten zijn,” vertelt onderzoeker Ben Hanson. “Hoewel de resultaten van persoon tot persoon verschilden, zagen we consistent veranderingen in de hartspier. Als iemand al een zwak hart heeft of iets meer extreme stress ervaart, kan het effect gevaarlijk zijn.”
De onderzoekers verzamelden negentien patiënten en lieten ze een fragment van de film ‘Vertical Limit’ zien. Ondertussen hielden onderzoekers de bloeddruk en ademhalingssnelheid van de proefpersonen in het oog. Bovendien waren er elektroden in de hartkamers geplaatst om veranderingen in de hartspier te meten. “Het plaatsen van elektroden in aderen en het positioneren ervan in het hart kan heel stressvol zijn voor de patiënt,” stelt onderzoeker Jas Fill. “Het was heel belangrijk dat de patiënten tijdens de procedure relaxed bleven, zodat de elektroden enkel de emotionele stress van de film maten.”
Uit het onderzoek bleek dat het ritme van de hartslag van de proefpersonen tijdens het kijken van de film verstoord werd. Ook steeg hun bloeddruk aanzienlijk en gingen ze sneller ademhalen. Om er zeker van te zijn dat het echt de film en niet de snellere ademhaling was die leidde tot een andere hartslag en bloeddruk volgde een tweede experiment. Tijdens dit experiment moesten de proefpersonen hetzelfde ademhalingspatroon volgen als tijdens de film. Hun bloeddruk veranderde niet. Hun hartslag ook niet. “Dit is het eerste onderzoek waarin de directe effecten die mentale en emotionele stress op het hart kunnen hebben, zijn geobserveerd,” stelt Hanson. “Het helpt ons de mechanismen die daarbij betrokken zijn, beter begrijpen.”