Spanje claimt eerste volledige gezichtstransplantatie

Een team van dertig Spaanse doktoren beweert als eerste ter wereld met succes een volledige gezichtstransplantatie te hebben uitgevoerd. De operatie duurde 24 uur en vond vorige maand plaats. De patiënt kreeg een nieuwe huid, kaak, spieren, tanden, neus, lippen en gehemelte.

De patiënt had zich in 2005 per ongeluk in het gezicht geschoten. Daardoor was de man niet in staat om zelfstandig te ademen, te spreken of te slikken. Naar verwachting moet de patiënt nog zeker twee maanden in het ziekenhuis blijven.

“De patiënt is negen keer zonder succes geopereerd en daarom kwam hij in aanmerking voor een volledige gezichtstransplantatie,” staat in de persverklaring van het Spaanse universiteitsziekenhuis Vall d’Hebron te lezen. “Het is voor het eerst dat een volledige gezichtstransplantatie wordt uitgevoerd, de voorafgaande tien operaties waren namelijk slechts gedeeltelijke transplantaties.”

De eerste transplantatie in het gezicht werd in 2005 uitgevoerd. De patiënt Isabelle Dinoire was door haar hond aangevallen en verloor daarbij een deel van het gezicht. Ze werd met haar deels nieuwe gezicht wereldnieuws. Sinds die tijd zijn er verschillende gedeeltelijke gezichtstransplantaties uitgevoerd. De Spanjaarden voegen daar met de gehele gezichtstransplantatie een nieuwe mijlpaal aan toe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd