SpaceX wil ook tweede rakettrap heelhuids laten landen

En wel met behulp van…een enorme ballon.

Dat heeft SpaceX-baas Elon Musk dit weekend aangekondigd op Twitter. “Dit gaat heel gek klinken,” zo waarschuwde hij zijn volgers in een eerste tweet. Om vervolgens te onthullen dat er plannen zijn om de tweede rakettrap met behulp van een “gigantische feestballon” heelhuids op aarde laten landen.

Hergebruiken
Het klinkt inderdaad wat gek. Maar om eerlijk te zijn kijken we nergens meer van op, zolang Elon Musk het zegt. We hebben het hier tenslotte over de man die nog niet zo lang geleden zijn peperdure auto de ruimte inschoot, gewoon, omdat het kon. Bovendien flirt SpaceX al vanaf het begin met het hergebruiken van de complete raket. Het bedrijf is er al herhaaldelijk in geslaagd om de eerste rakettrap – die normaliter tijdens lanceringen als verloren moet worden beschouwd – na succesvolle lanceringen weer heelhuids op aarde laten landen. En een aantal van die heelhuids gelande rakettrappen hebben zelfs alweer een keertje het luchtruim gekozen! Ook zijn er recent pogingen gedaan om de twee schellen op de neus van de raket weer op te vangen (maar dat ging mis).

Mr Steven
En nu wil SpaceX dus een stapje verder gaan en pogingen doen om ook de tweede rakettrap weer heelhuids op aarde te laten landen. Daarbij zou een enorme ballon worden gebruikt om deze rustig af te laten dalen, waarna de rakettrap op zee ‘gevangen’ kan worden door speciaal daarvoor ontwikkelde schepen zoals ‘Mr Steven’ dat recent ook werd ingezet om de neus van de raket te vangen. Dit schip is daartoe uitgerust met een enorm vangnet (zie afbeelding hierboven). Dat wordt ongetwijfeld een hele uitdaging. Maar Musk ziet het helemaal zitten. Hij wijst er op Twitter op dat de tweede rakettrappen nu reeds gecontroleerd terugkeren naar de aarde en op een aangewezen plek in de Stille Oceaan plonzen. Het is dus een kwestie van: een landingsplek dichterbij de kust kiezen en zorgen dat Mr Steven daar ligt. Appeltje, eitje.

Wanneer SpaceX gaat proberen om de tweede rakettrap op te vangen, is onduidelijk. Maar als het lukt, is het bedrijf in ieder geval weer een stukje dichter bij het grote einddoel: een volledig herbruikbare raket, waarmee de kosten van ruimtevluchten flink kunnen worden gedrukt.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd