SpaceX wil in 2018 een onbemand ruimtevaartuig op Mars laten landen

Het private ruimtevaartbedrijf SpaceX wil in 2018 een onbemand ruimtevaartuig op het oppervlak van de rode planeet laten landen. Is dit een belangrijke stap naar het koloniseren van Mars?

SpaceX is van plan om zogenoemde Red Dragon-capsules neer te zetten op Mars. Dit is belangrijk om ervaring op te doen. Later dit jaar onthult CEO Elon Musk zijn exacte plan(nen). Op dit moment moeten we het dus helaas doen met een vluchtige tweet. Toch zijn de mannen en vrouwen van SpaceX geen dromers en hebben ze de afgelopen jaren laten zien dat ze absoluut in staat zijn om deel te nemen aan de tweede ruimtewedloop.

Aankondiging van SpaceX
Aankondiging van SpaceX

SpaceX
SpaceX heeft al meerdere historische mijlpalen op zijn naam staan. Zo is SpaceX het enige privébedrijf dat ooit een ruimtevaartuig kon lanceren, in een baan rond de aarde kon brengen en vervolgen kon laten terugkeren. In 2012 schreef het ruimtevaartbedrijf opnieuw geschiedenis. Ruimtecapsule Dragon werd op succesvolle wijze aan het internationale ruimtestation gekoppeld. Niemand minder dan André Kuipers en zijn collega’s haalden de capsule binnen. Nadat de Dragon de meegenomen goederen had afgeleverd, vertrok hij weer en landde vervolgens veilig en wel op aarde. Sindsdien heeft de Dragon meerdere malen ritjes naar het ruimtestation mogen maken.

Hergebruik
Om de kosten van de ruimtevaart omlaag te brengen, wil SpaceX delen van raketten in de toekomst gaan hergebruiken. De laatste maanden is het team dan ook bezig om delen die herbruikbaar zijn, na lancering weer heelhuids op aarde terug te laten keren. Dit blijkt echter lastiger dan gedacht. Zo lukte het lange tijd niet om de trap van de Falcon 9-raket veilig op een zee-platform te laten landen. De ene na de andere keer ging er iets mis. Begin deze maand kwam dan toch de doorbraak: de zeelanding werd een succes.

Maar SpaceX heeft nog veel meer in zijn mars. Elon Musk – oprichter van SpaceX – heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit de planeet Mars een bezoekje wil brengen. Het liefst zou hij zelfs de rode planeet koloniseren. Volgens Musk zou het goed mogelijk zijn dat er ooit een kleine stad op Mars opgericht gaat worden. De aankondiging om in 2018 al een capsule naar de planeet te sturen zou daarvoor de eerste stap zijn. Vanaf het jaar 2030 moeten mensen zich daadwerkelijk gaan vestigen op de rode planeet. Gaan we dat halen? Wat denk jij? Reageer onder dit bericht!

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd