SpaceX test nieuwe Raptor-raketmotor

SpaceX heeft een succesvolle test uitgevoerd met de nieuwe Raptor-raketmotor. Het bedrijf gaat deze raketmotor gebruiken om een grote raket voor te stuwen, die de reis naar Mars gaat maken.

Als de eerste mensen naar Mars gaan om de rode planeet te koloniseren, dan is het wel eens mogelijk dat de Raptor-raketmotor hen voortstuwt. De raketmotor gebruikt vloeibare methaan en vloeibare zuurstof als brandstof. Methaan is misschien niet zo krachtig als kerosine, maar het voordeel is dat methaan makkelijker te vinden is op de rode planeet. De Raptor-raketmotor werkt ongeveer net zoals de motoren van de NASA-spaceshuttles.

De foto bovenaan dit artikel is nog niet de raketmotor die gebruikt gaat worden in toekomstige raketten. Het is een kleiner model dat gebruikt wordt om te testen of alles goed gaat. Toch is de Raptor drie keer zo krachtig als Falcon 9’s Merlin-raketmotor. Raptor kan 300.000 kilo voorstuwen, terwijl iedere Merlin-raketmotor slechts 90.000 kilo kan optillen.

Een spannende vraag is: hoeveel Raptor-raketmotoren gaat SpaceX gebruiken? Een Falcon 9-raket gebruikt negen Merlin-motoren, dus wie weet hoeveel Raptors er straks onder de nieuwe raket van SpaceX hangen.

De doelstelling van Elon Musks private ruimtebedrijf is om in 2018 een onbemande missie naar Mars uit te voeren. Hiervoor wordt een Dragon-capsule en een Falcon-raket gebruikt. In 2024 is SpaceX van plan om mensen naar Mars te verschepen. Hiervoor wordt het Interplanetary Transport System gebruikt. Het doel: 100 mensen en 100 ton aan spullen op de rode planeet zetten.

Het zijn ambitieuze woorden, maar bij SpaceX blijft het daar niet bij. Het zijn aanpakkers. De vraag is wie de race naar Mars wint. De Amerikanen, SpaceX, Mars One of toch de Chinezen?

Bronmateriaal

"Elon Musk" - Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd