SpaceX stelt reis naar ISS opnieuw uit

Het zou eigenlijk volgende week maandag moeten gaan gebeuren, maar de lancering van SpaceX’s Dragon is opnieuw uitgesteld.

Eigenlijk zou de Dragon in februari al bij het ISS moeten aanmeren, maar half januari werd al duidelijk dat dat niet ging lukken. “We lanceren wanneer het vaartuig klaar is,” zo liet woordvoerder Kirstin Grantham ons toen weten.

Al snel prikte SpaceX in samenwerking met NASA een nieuwe datum: 30 april. Maar ook dat gaat nu niet lukken, zo meldt Elon Musk, de man achter SpaceX. Hij schrijft op Twitter dat de lancering met ongeveer een week wordt uitgesteld om Dragon verder te testen. Een nieuwe lanceerdatum moet opnieuw in overleg met NASA worden gekozen en is nog onbekend. “”Het was duidelijk dat we meer tijd nodig hadden,” vertelt Kirstin Grantham ons. SpaceX wil de hardware nog iets beter testen en de tijd nemen om de gegevens van die tests te analyseren. “Het is mogelijk dat we op 3 mei lanceren, maar het is verstandig om er een paar dagen als marge aan toe te voegen in het geval dingen langer duren dan gedacht. Als resultaat daarvan is het aannemelijk dat de lancering met één week wordt uitgesteld.”

Het is niet verwonderlijk dat SpaceX de tijd neemt om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het is een belangrijke vlucht. Het is namelijk voor het eerst dat een commercieel ruimtevaartuig het ISS gaat bezoeken. Een mijlpaal. En dan mag niets fout gaan, natuurlijk. Als de missie slaagt, is het aannemelijk dat SpaceX regelmatiger naar het ISS vliegt en er voorraden en misschien ook wel astronauten gaat brengen. En die hulp uit de commerciële hoek is meer dan welkom: de spaceshuttle is met pensioen en dus kan op dit moment enkel met Russische vaartuigen voorraden en astronauten naar het ISS worden gebracht.

UPDATE 25 april, 12.00 uur: Zojuist heeft SpaceX aangekondigd een nieuwe lanceerdatum te hebben. Als alles goed gaat, gaat Dragon 7 mei de lucht in.

Bronmateriaal

"@elonmusk" - Twitter.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd