SpaceX stelt lancering bemande ruimtemissie uit

Niet volgend jaar, maar pas in het voorjaar van 2018 zal SpaceX twee astronauten van NASA gaan vervoeren.

SpaceX was oorspronkelijk van plan om het ruimtevaartuig bedoeld om astronauten in de ruimte te brengen – Crew Dragon – in mei 2017 aan een testvlucht te onderwerpen. Tijdens die testvlucht zouden nog geen astronauten aan boord stappen. Dat zou – na een succesvolle testvlucht – pas in augustus 2017 gebeuren. In die maand zou SpaceX voor het eerst een bemand ruimtevaartuig lanceren.

Aanpassing
Maar er is – noodgedwongen – wat aan het schema geknutseld. NASA laat weten dat de Crew Dragon in november 2017 een onbemande testvlucht zal maken. Vervolgens zal in mei 2018 de eerste bemande ruimtevlucht plaatsvinden.

Falcon 9
Waarom de vluchten wat zijn opgeschoven? Daar laat NASA zich niet over uit. Maar het heeft ongetwijfeld te maken met SpaceX’ Falcon 9-raket die onlangs op het lanceerplatform explodeerde. SpaceX is nog altijd bezig om te achterhalen wat er precies misging. Het lijkt erop dat het bedrijf dan ook meer tijd nodig heeft om de explosie te analyseren en waar nodig wijzigen door te voeren.

SpaceX en Boeing
In 2011 ging het ruimtevaartuig van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie – de spaceshuttle – met pensioen. Het betekent dat de Amerikanen niet langer een ruimtevaartuig tot hun beschikking hebben voor het bevoorraden en bemannen van het internationale ruimtestation. Even waren de Amerikanen dan ook compleet afhankelijk van de Russen en hun Sojoez. Maar enkele jaren geleden begon SpaceX – in opdracht van NASA – al met het bevoorraden van het ISS. En in 2014 selecteerde NASA SpaceX en Boeing voor het op termijn vervoeren van Amerikaanse astronauten naar het ISS.

Zoals het er nu naar uitziet zal SpaceX – ondanks de vertraging – toch het eerste ruimtebedrijf zijn dat een bemande ruimtevlucht organiseert. Boeing hoopt namelijk in juni 2018 een onbemande testvlucht en in augustus 2018 een bemande vlucht te organiseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd