SpaceX schiet aankomende nacht 60 internetsatellieten de lucht in

Uiteindelijk zullen zo’n 12000 satellieten het luchtruim kiezen om ons van supersnel internet te voorzien.

Aankomende nacht gaat het gebeuren: 60 internetsatellieten staan op het Cape Canaveral Air Force Station in Florida klaar voor lancering. Het project dat de naam Starlink heeft gekregen, is een initiatief van SpaceX met als doel om internationaal breedbandinternet te gaan aanbieden per satelliet. De zestig satellieten zullen aan boord van een Falcon 9 raket afgeschoten worden.

Satellietnetwerk
Vannacht gaan de eerste zestig satellieten de lucht in. Deze wegen zo’n 227 kilogram per stuk en zijn voorzien van hypereffecientre hall-thrusters (ionenmotoren), welke op krypton lopen. De satellieten zullen in een lage baan rond de aarde cirkelen; zo rond de 550 kilometer hoogte. De bedoeling is dat in totaal 12000 van deze satellieten in de lucht geschoten worden. Samen zullen zij de gehele wereld gaan verbinden door middel van een betrouwbare en betaalbare breedband internetdienst.

Tintin
Plannen voor Starlink werden in 2015 voor het eerst geopperd. Maar het project kreeg pas in het begin van 2018 echt handen en voeten, toen Tintin A en Tintin B – de eerste testsatellieten – werden gelanceerd. Nadat deze twee prototypen met succes getest waren, werden er plannen gesmeed voor de volgende generatie internetsatellieten.

Internet
En nu is het moment aldaar dat de volgende zestig in een baan rond de aarde zullen worden gebracht. Wanneer er 800 satellieten zijn geactiveerd, kan worden begonnen met het aanbieden van internet. Als het allemaal meezit, kunnen we wellicht volgend jaar al van het supersnelle internet gebruik gaan maken.

Maar eerst maar hopen dat de lancering vannacht goed gaat verlopen. Benieuwd hoe SpaceX het ervan af gaat brengen? Volg de lancering hier live!

Bronmateriaal

"Starlink mission" - SpaceX

Afbeelding bovenaan dit artikel: Mark Handley (via WikimediaCommons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd