SpaceX probeert nieuwe ‘supermotor’ uit

De nieuwe en volgens SpaceX revolutionaire SuperDraco heeft de eerste echte tests roemrijk doorstaan.

De SuperDraco-motoren zijn bedoeld voor ruimtevaartuig Dragon. In totaal moeten acht exemplaren een plekje in de Dragon krijgen.

Ontsnappen
De motoren kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld om de Dragon zeer accuraat te laten landen (zie de afbeelding hierboven). Ook kunnen de motoren gebruikt worden wanneer er tijdens de lancering iets fout gaat. Met de motoren kunnen de astronauten op elk moment tijdens de lancering namelijk loskomen van de raket.

Hergebruik
Daarnaast zijn de motoren ook meerdere malen te gebruiken. En dat is belangrijk, want SpaceX wil ruimtevaartuigen steeds meer op vliegtuigen gaan laten lijken. Dat betekent dat ze zonder al te veel onderhoud voortdurend te gebruiken moeten zijn.

Met de SuperDraco-motoren is de Dragon weer een stapje dichter bij het echte werk gekomen: astronauten in de ruimte brengen. SpaceX kreeg vorig jaar 75 miljoen dollar van NASA om de SuperDraco-motoren te fabriceren. Krap negen maanden later is het mechanisme ontworpen, gebouwd en reeds getest. Het laat zien hoe snel private ondernemingen in vergelijkingen met overheidsinstanties als NASA kunnen schakelen.

Bronmateriaal

"SpaceX test fires advanced new engine" - SpaceX.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd