SpaceX landt opnieuw een raket op een zeeplatform

Op 8 april slaagde SpaceX erin om voor het eerst een raket op een zeeplatform te laten landen. Was dit een toevalstreffer? Nee, want SpaceX heeft vandaag opnieuw een raket op zee laten landen.

De eerste trap van de Falcon 9-raket daalde langzaam af en plaatste zichzelf op een zeeplatform op een afstand van 650 kilometer van de kust van Florida. Het is de tweede geslaagde landing op een zeeplatform. In totaal heeft SpaceX drie geslaagde landingen gehad, waarvan ook eentje op het vasteland.

Na de succesvolle landing plaatste Elon Musk – CEO van SpaceX – de volgende grap op Twitter:

Het hoofddoel van deze lancering was niet het landen op een zeeplatform, maar het plaatsen van de JSCAT-14-satelliet in een baan om de aarde. Dit is een telecommunicatiesatelliet voor Azië en de eilanden in de Grote Oceaan.

Een kleine kanttekening bij dit hele verhaal is dat deze zeelanding een veel grotere prestatie is dan de vorige landing. De raket had nu een veel grotere snelheid, waardoor de zeelanding van vandaag veel lastiger was. Knap dat SpaceX erin is geslaagd om de raket veilig te laten landen.

Elon Musk wil dat de ruimtevaartindustrie een stuk groener wordt. Vaak worden raketten slechts eenmaal gebruikt. De eerste trap van de Falcon 9-raket kan tien tot twintig keer opnieuw gebruik worden. Sommige onderdelen kan SpaceX zelfs duizenden malen recyclen. Maar eerst is het belangrijk dat zeelandingen routinematig slagen. “We zijn pas succesvol wanneer een zeelanding saai is”, aldus Musk.

Er zijn nog geen video’s van de landing verschenen. Zodra deze er zijn, wordt dit artikel bijgewerkt.

Bronmateriaal

"SpaceX" - Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd