SpaceX lanceert eerste commerciële ruimtecapsule

SpaceX lanceerde vanmiddag de eerste commerciële ruimtecapsule, de zogenaamde Dragon-capsule. Het ruimtevaartuig draait twee rondjes om de aarde en keert daarna weer terug op aarde. De capsule zal in de toekomst vracht gaan vervoeren naar het internationale ruimtestation, zodat ruimtevaartorganisaties minder afhankelijk zijn van hun eigen transportmiddelen.

Falcon 9
De Dragon-capsule is met een Falcon 9-raket gelanceerd vanaf Cape Canaveral. De vlucht van vandaag is al een keer uitgesteld, omdat er problemen waren met de raket, maar uiteindelijk verliep de lancering zeer goed. In maart 2010 voerde SpaceX nog een statische afvuurtest uit met de Falcon 9-raket. Helaas eindigde die met zwarte rook.

Dampkring
De enige missie van de capsule is ongeschonden terugkeren op aarde. Daarbij moet de sonde de hoge temperaturen in de dampkring weerstaan.

Contract
SpaceX heeft een contract van 1,6 miljard dollar gekregen van NASA om 15 Falcon 9-raketten te lanceren: drie testvluchten en twaalf missies om voorraad naar het internationale ruimtestation te sturen. Het bedrijf wil in de toekomst commerciële bemande ruimtevluchten uitvoeren.

Video
Hieronder een video van de Falcon 9 en de eerste commerciële ruimtecapsule.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd