SpaceX flikt het weer: raket landt heelhuids op aarde

Voor de vijfde keer is het SpaceX gelukt om de eerste trap van de Falcon 9-raket heelhuids op aarde te laten landen. De trap kan nu opnieuw gebruikt worden.

Vanmorgen vertrok de Falcon 9-raket met daarop de Dragon vanuit Florida naar het internationale ruimtestation. Kort na de lancering keerde de eerste trap van de Falcon 9-raket terug naar de aarde en landde keurig op de plek van bestemming.

De eerste trap van Falcon 9 op het landingsplatform. Afbeelding: SpaceX.
De eerste trap van Falcon 9 op het landingsplatform. Afbeelding: SpaceX.
Knappe prestatie
Een hele prestatie. En alweer de vijfde keer in iets meer dan een half jaar tijd dat het SpaceX lukt om de eerste trap van een raket heelhuids op aarde te laten landen. Dit keer landde de rakettrap niet op een drijvend platform in zee, maar in Landing Zone 1 op Cape Canaveral Air Force Station. “We hebben zojuist de inspectie afgerond en alle systemen zien er goed uit,” schrijft Musk over de gelande rakettrap. “Klaar om weer te vliegen.”

Hergebruik
Want dat is het uiteindelijk doel van rakettrappen heelhuids op aarde laten landen: de rakettrappen hergebruiken. Hierdoor kunnen de kosten van de ruimtevaart enorm worden teruggebracht. “Als je uit kunt vogelen hoe we raketten op een effectieve manier net als vliegtuigen kunnen hergebruiken, dan kunnen de kosten van toegang tot de ruimte met wel een factor 100 afnemen.” En daarmee wordt de ruimte voor veel meer mensen en instanties ontsloten, zo is de gedachte.

Voorraden
De rakettrap die vandaag op Cape Canaveral landde, had zojuist zijn steentje bijgedragen aan de lancering van een tot de nok gevulde Dragon. In de ruimtecapsule bevinden zich voorraden en experimenten voor de astronauten aan boord van het ISS. Overmorgen zullen astronauten Dragon ‘grijpen’ en aan het ISS vastmaken. Dragon zal een maand bij het ISS vertoeven en vervolgens terugkeren naar de aarde en in de Stille Oceaan plonzen.

Een prachtige foto: Dragon onderweg naar het ISS, de eerste trap van Falcon 9 onderweg naar huis (de aarde). Afbeelding: SpaceX.
Een prachtige foto: Dragon onderweg naar het ISS, de eerste trap van Falcon 9 onderweg naar huis (de aarde). Afbeelding: SpaceX.

Het is de negende van tot wel 20 vluchten die SpaceX in opdracht van NASA naar het ISS maakt. NASA heeft aangekondigd zeker nog tot in 2024 een beroep op SpaceX te willen doen voor het bevoorraden van het ruimtestation. En mogelijk zal SpaceX in de toekomst ook astronauten naar het ISS gaan brengen: aan een bemande versie van Dragon wordt namelijk gewerkt.

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd