SpaceX’ Falcon Heavy-raket maakt zijn eerste commerciële vlucht

Dit keer werd er geen Tesla Roadster maar een communicatiesatelliet gelanceerd.

De lancering verliep volgens het boekje. En als klap op de vuurpijl slaagde SpaceX er ook nog eens in om de drie boosters na lancering weer heelhuids te laten landen. Twee ervan landden op het land, eentje (de middelste) op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan.

Ook de uit twee schellen bestaande neus van de raket is na de lancering weer uit het water gevist. SpaceX’ baas Elon Musk laat op Twitter weten voornemens te zijn deze binnenkort opnieuw te gebruiken.

Roadster
Het is niet voor het eerst dat SpaceX de vrij nieuwe Falcon Heavy-raket lanceert. Iets meer dan een jaar geleden maakte de raket een eerste testvlucht. Die vlucht hield de gemoederen flink bezig omdat de raket een bijzondere lading herbergde: een knalrode Tesla Roadster met daarin een dummy (Starman gedoopt). Die auto heeft het uiteindelijk tot voorbij de baan van Mars geschopt.

Boosters
Tijdens die eerste testvlucht probeerde SpaceX de drie boosters ook weer heelhuids te laten landen. Dat lukte deels: twee ervan landden heelhuids op de daarvoor gecreëerde platforms op Cape Canaveral. Maar de middelste booster plofte net naast het drijvende platform in de Atlantische Oceaan en moest als verloren worden beschouwd. Tijdens de eerste commerciële vlucht is dat dus recht gezet: SpaceX is er voor het eerst in geslaagd om de centrale booster van de Falcon Heavy weer heelhuids te laten landen.

Het heelhuids laten landen van verschillende raketonderdelen is heel belangrijk voor SpaceX, omdat het bedrijf deze onderdelen graag hergebruikt om de kosten te drukken. Inmiddels is het bedrijf al heel bedreven in het heelhuids laten landen van boosters. Maar het redden van de neus van SpaceX-raketten is een behoorlijke uitdaging gebleken. In eerste instantie wilde SpaceX de neusschellen vangen met een enorm op een boot gespannen vangnet. Maar diverse pogingen om de schellen zo uit het zoute water te houden, liepen op niets uit; elke keer vielen de schellen (net) naast de boot. Tijdens deze eerste commerciële vlucht maakte SpaceX het zichzelf niet zo lastig; er werd geen poging gedaan om de neusschellen op te vangen. In plaats daarvan werden ze simpelweg uit het water gevist.

Over de Falcon Heavy
De Falcon Heavy is een zeer krachtige raket. Alleen de allang gepensioneerde Saturn V-maanraket en de Russische Energia waren krachtiger dan deze SpaceX-raket. De Falcon Heavy kan zo’n 63.800 kilogram aan voorraden in een lage baan rond de aarde brengen of 16.800 kilogram aan voorraden op Mars afleveren.

Bronmateriaal

SpaceX
Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd