SpaceX en Boeing hebben opnieuw de bemande ruimtevluchten uitgesteld

Maar ze zitten er wel echt aan te komen!

De testvluchten van zowel SpaceX als Boeing zijn wederom vooruitgeschoven. Hoewel het plan eerst was om in deze maand te vertrekken, laat NASA nu weten dat de missies iets later zullen uitvallen.

Ruimtetoeristen

Ook het ambitieuze plan van SpaceX om twee ruimtetoeristen naar de maan te sturen werd eerder al uitgesteld. Waarschijnlijk zal deze historische gebeurtenis minimaal een jaar langer op zich moeten laten wachten.

Uitgesteld
Naar verwachting zal de Crew Dragon van SpaceX in november eerst aan de beurt zijn. De Crew Dragon maakt dan zijn eerste onbemande demonstratievlucht, om in april 2019 de eerste bemande testvlucht te maken. De CST-100 Starliner van Boeing volgt daarna. Zo staat er een onbemande testvlucht gepland rond de jaarwisseling en zullen zij waarschijnlijk in het midden van volgend jaar met bemanning erop uit trekken. De reden voor het uitstellen van de missies is niet bekend.

Commercial Crew Program
SpaceX en Boeing zijn beiden de uitverkorenen om samen met NASA en het Russische Roscosmos voorraden en astronauten naar ISS te brengen. Jarenlang was de ruimte het domein van overheden, maar daar komt verandering in. Boeing en SpaceX vallen onder NASA’s Commercial Crew Program, wat als doel heeft om op een veilige, betrouwbare en goedkopere manier astronauten van en naar het Internationale ruimtestation te brengen.

Om aan NASA’s eisen te voldoen, moeten de commerciële aanbieders aantonen dat hun systemen er klaar voor zijn om regelmatig tussen de aarde en ISS te pendelen. En daarom zijn de testvluchten zo belangrijk. Het echte werk gaat daarna van start. Zo zullen de ruimtecapsules maximaal vier astronauten op NASA-missies vervoeren en zullen er in totaal zeven personen aanwezig zijn op het ruimtestation voor wetenschappelijk onderzoek.

Bronmateriaal

" NASA’s Commercial Crew Program Target Test Flight Dates" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: skeeze / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd