SpaceX denkt in november weer het luchtruim te kiezen

Gaandeweg wordt meer duidelijk over de geëxplodeerde Falcon 9-raket en hoe het nu verder moet.

Begin deze maand explodeerde een Falcon 9-raket van SpaceX op het lanceerplatform. Zowel de draagraket als de lading moesten als verloren worden beschouwd. De afgelopen weken is druk onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie, die SpaceX-baas Elon Musk eerder beschreef als ‘de moeilijkste en meest complexe mislukking die we in 14 jaar tijd hebben meegemaakt‘. En gaandeweg komt er nu meer duidelijkheid over die ontploffing.

Lek
Zo wijst het onderzoek erop dat een lek in het helium-systeem in de vloeibare zuurstof-tank in de tweede trap van de raket de boosdoener is. “Op dit moment is de oorzaak van het lek nog onbekend,” stelt SpaceX in een verklaring. Alle mogelijke oorzaken van het lek worden momenteel langsgelopen en stuk voor stuk afgevinkt.

Eerdere explosie
Wellicht doet het lek je terugdenken aan een probleem waar SpaceX eerder mee te maken kreeg: de explosie van een Falcon 9-raket in juni 2015. De draagraket moest voorraden naar het ISS brengen, maar explodeerde door problemen met de vloeibare zuurstof-tank in de tweede trap van de raket. SpaceX laat in de verklaring echter weten dat er geen verband is tussen de twee explosies.

November
Achterhalen waardoor de explosie werd veroorzaakt – en eventueel maatregelen nemen om deze problemen in de toekomst te voorkomen – heeft op dit moment topprioriteit. SpaceX hoopt echter snel meer duidelijkheid te krijgen en al in november weer het luchtruim te kiezen. Terwijl het Accident Investigation Team de explosie onderzoekt, blijft SpaceX bouwen aan motoren, tanks en andere systemen die geen rol hebben gespeeld in de explosie. Het ruimtevaartbedrijf hoopt zo natuurlijk de door de explosie opgelopen vertraging te beperken.

SpaceX ontwikkelt, bouwt en lanceert raketten en ruimtecapsules. Het bedrijf werkt onder meer in opdracht van NASA en levert regelmatig voorraden af bij het internationale ruimtestation. In de nabije toekomst moet het bedrijf ook astronauten naar het ISS gaat vervoeren.

Bronmateriaal

"Anomaly updates" - SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd