SpaceX Crew Dragon-lancering één dag uitgesteld

SpaceX heeft de lancering van de Crew Dragon één dag uitgesteld. Als de test morgen goed gaat, dan staat weinig het bedrijf meer in de weg om astronauten naar het ISS te brengen.

Nog dit jaar wil SpaceX – in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA – astronauten van en naar het ISS gaan vervoeren. SpaceX heeft daarvoor een speciaal ruimtevaartuig gebouwd, Crew Dragon genaamd. En de afgelopen jaren heeft dat ruimtevaartuig al heel wat tests en experimenten moeten doorstaan; zowel NASA als SpaceX willen alvorens er mensen aan boord gaan natuurlijk zeker weten dat het ruimtevaartuig betrouwbaar is. In die lange reeks tests is nu nog één laatste, flinke horde te nemen: de vuurdoop van het launch escape system. Die vindt morgen plaats.

Loskoppelen
Het launch escape system is ontworpen voor het geval er tijdens de lancering en het opstijgen van het ruimtevaartuig iets misgaat. Het systeem moet er in zo’n geval voor zorgen dat de Crew Dragon alsnog veilig terug kan keren op aarde. Het systeem doet dat door het ruimtevaartuig – zodra er iets misgaat – snel los te koppelen van de Falcon 9-draagraket. Zodra het ruimtevaartuig daarvan loskomt, klappen er parachutes uit, waaraan Crew Dragon rustig afdaalt richting de aarde om uiteindelijk in de Atlantische Oceaan te plonzen. Hieronder zie je hoe dat gaat.

Eén dag uitgesteld
De test zou eigenlijk vandaag plaatsvinden, maar is vanwege het slechte weer uitgesteld. Het waait te hard boven het stukje Atlantische Oceaan waar de Crew Dragon-capsule hoopt te landen. Waarschijnlijk zijn de weersomstandigheden morgen beter, maar wolken en regenbuien kunnen nog roet in het eten gooien. SpaceX heeft een ‘launch window’ van zes uur, die begint om 15:00 uur Nederlandse tijd.

Wat als de test lukt?
Mocht Crew Dragon de test glansrijk doorstaan – en ook de tijdens de test verzamelde data naar tevredenheid zijn – dan lijkt SpaceX niets meer in de weg te staan om ook daadwerkelijk astronauten van en naar het ISS te gaan vervoeren. Mogelijk gaat dit nog in het eerste kwartaal van 2020 gebeuren.

Bronmateriaal

SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd