SpaceX’ Crew Dragon keurig aangemeerd bij het ISS

  Iets meer dan negentien uur na de succesvolle lancering is de bemande Crew Dragon bij het ISS gearriveerd.

  Zojuist is Crew Dragon aangemeerd bij het internationale ruimtestation. Het ruimtevaartuig koppelde zich autonoom aan het ISS.

  Rond 18.45 uur (Nederlandse tijd) zal het luik dat Crew Dragon nu nog scheidt van het internationale ruimtestation, geopend worden en kunnen de twee astronauten aan boord van Crew Dragon het ISS binnengaan. Daar wacht ze vervolgens een welkomstceremonie. Hoelang de astronauten aan boord van het ISS zullen verblijven, is nog onbekend.

  Lancering
  Gisterenavond om iets voor half tien (Nederlandse tijd) werden Douglas Hurley en Robert Behnken vanaf het iconische lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. De lancering verliep volgens het boekje. Ruimtevaartuig Crew Dragon liet enkele minuten na de lancering de eerste rakettrap achter zich, waarna deze heelhuids weer op aarde landde. Tien minuten later zat ook het werk van de tweede rakettrap erop en bereikte Crew Dragon zijn bedoelde baan. De opluchting was groot. Nadat de lancering eerder deze week vanwege slechte weersomstandigheden moest worden afgelast, was het nu gelukt om de astronauten veilig in een baan rondom de aarde te plaatsen.

  Historisch
  Het was een historisch moment. Want voor het eerst in bijna tien jaar werden Amerikaanse astronauten weer vanaf Amerikaanse bodem gelanceerd. Bovendien was het de eerste bemande vlucht voor SpaceX’ Crew Dragon.

  Aankomst bij ISS
  En met een succesvolle aankomst bij het ISS is nu opnieuw geschiedenis geschreven. Want tot voor kort was het bemannen van het ISS een taak die alleen overheidsinstanties, zoals NASA en het Russische Roscosmos, op zich namen. Maar daar is vandaag verandering in gekomen; voor het eerst heeft een ruimtevaartbedrijf astronauten naar het ISS gebracht.

  Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat de komende jaren overigens nog veel vaker gebeuren. Met een succesvolle bemande vlucht naar het ISS verzekert SpaceX zich van een contract waarin NASA het bedrijf opdracht geeft om de komende jaren herhaaldelijk astronauten naar het ISS brengt. Naast SpaceX heeft overigens ook het bedrijf Boeing een ruimtevaartuig ontwikkeld waarmee het in opdracht van NASA astronauten naar het ISS kan brengen (maar een datum voor de eerste bemande testvlucht met Boeings Starliner is nog niet geprikt). Met het uitschrijven van deze zogenoemde ‘Commercial Crew-contracten’ heeft NASA de handen vrij voor het doorontwikkeling van haar eigen Orion en het lanceersysteem SLS, waarmee al in 2024 astronauten op de maan gezet moeten worden.

  Bronmateriaal

  NASA

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd