Spaceshuttle laat chemisch zooitje achter

Het opruimen van de chemische troep die de spaceshuttle achterliet, gaat nog zeker tientallen jaren in beslag nemen.

Na alle lovende woorden en typisch Amerikaanse loftuitingen over het tijdperk van de spaceshuttle, zwelt nu voorzichtig de eerste kritiek aan in de Amerikaanse media. Die kritische noot is niet zozeer gericht op de spaceshuttle, maar op het zooitje dat NASA’s paradepaardje achterliet.

Kennedy Space Center
Vijftig jaar lang was Kennedy Space Center het vertrekpunt voor de meest ambitieuze missies. En dat heeft zijn sporen nagelaten. We hebben er prachtige verhalen, beelden en ontdekkingen aan overgehouden. Maar nu de laatste spaceshuttle is geland wordt duidelijk dat al die missies niet zo heel groen waren.

Hoogtepuntjes…

Wat hebben de spaceshuttles allemaal meegemaakt? Lees er hier alles over!

Chemisch
De bodem van Kennedy Space Center is doordrenkt van chemische stoffen. Het opruimen ervan gaat nog jaren in beslag nemen en zal de komende 30 jaar alleen al zeker 96 miljoen dollar kosten.

Regels
De laatste jaren zijn de regels voor het dumpen van chemische stoffen verscherpt. Maar de verontreinigingen uit de beginjaren eisen anno 2011 nog steeds hun tol. De chemicaliën waren er simpelweg eerder dan de benodigde regelgeving.

Gedumpt
Eén van de stoffen die het gebied flink verontreinigd hebben, is trichlooretheen. Het goedje werd gebruikt om motoren schoon te maken en werd vaak zo op de grond gedumpt. Pas rond 1975 kwam daar een einde aan.

Oplossing
Een groot deel van het verontreinigde Kennedy Space Center is inmiddels opgeschoond. Maar er is nog werk genoeg. Bijvoorbeeld op de plaats waar de meeste spaceshuttles de lucht ingingen. De grond zit hier vol met arseen en vlamvertragers. Hoe dat allemaal opgeruimd moet worden, is nog onduidelijk: NASA werkt aan een oplossing.

Het goede nieuws is dat Kennedy Space Center hoe dan ook wel schoon te maken is. Het kost een hoop geld en tijd, maar het komt uiteindelijk weer wel goed. Dan is het aanpakken van de luchtvervuiling die de vele ruimtemissies hebben veroorzaakt een heel ander probleem. Die verontreinigende stoffen zijn in de atmosfeer verdwenen en gaan daar hoogstwaarschijnlijk voor grote veranderingen zorgen en mogelijk bijdragen aan de klimaatverandering. En daar is op dit moment niets aan te doen…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd