Spaceshuttle in de uitverkoop

 ASTRONOMIE  Wilt u een spaceshuttle? U heeft geluk: NASA gooit de shuttles in de uitverkoop. De prijs zakt flink: van 42 miljoen dollar naar een slordige 29 miljoen dollar. Twintig partijen zijn al geïnteresseerd in een shuttle. Met de fikse korting kunnen zij op nog meer concurrentie rekenen.

De spaceshuttles gaan waarschijnlijk in de herfst met pensioen. Daarna worden de resterende shuttles verkocht aan verschillende partijen. Discovery is al beloofd aan het museum van het Smithsonian Instituut. Atlantis en Endeavour gaan voor 28,9 miljoen dollar over de toonbank. Het kan zijn dat Enterprise ook wordt verkocht. Dit is een prototype van de shuttle en heeft nooit gevlogen. Momenteel bevindt Enterprise zich in het Smithsonian.

In december 2008 stuurde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een mail rond naar musea, scholen en anderen om kopers te zoeken. Toen werd de prijs op 42 miljoen dollar. NASA woordvoerder Mike Curie rekent nu op veel meer aanmeldingen door de korting.

Wij van Scientias.nl vragen ons af: waarom? Het zou kunnen dat NASA bluft en dat er nog geen twintig partijen zijn. Of de twintig partijen zijn rijke zakenmensen, terwijl NASA liever heeft dat de twee (of drie) shuttles naar musea gaan. Of is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gewoon aardig? Wij tasten in het duister. Eind dit jaar of in 2011 komen we er achter waar de shuttles definitief mogen rusten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd