Spaceshuttle Endeavour succesvol gelanceerd

Zojuist is de spaceshuttle Endeavour gelanceerd. De laatste nachtelijke shuttlelancering verliep vlekkeloos. Het weer boven Cape Canaveral zag er goed uit en er waren geen technische problemen met de spaceshuttle. Endeavour gaat naar het internationale ruimtestation, waar de astronauten nieuwe onderdelen afleveren.

De lancering vond om 10:14 uur Nederlandse tijd plaats. In Florida was het op dat moment vier uur ‘s nachts. Na deze lancering zullen nog maar vier shuttles gelanceerd worden. De lancering was live te volgen via NASA TV.

Endeavour gaat naar het internationale ruimtestation, waar de shuttle Node 3 aflevert. Dit element wordt aan het ruimtestation toegevoegd. Ook leveren de astronauten de Cupola af, een module met veel ramen waarin astronauten straks een prachtige uitzicht hebben op de aarde. Daarnaast kan Cupola gebruikt worden om ruimtewandelingen te bekijken of om nog accurater te werken met de robotarmen van het ruimtestation.

De missie STS-130 duurt ongeveer dertien dagen. De zes astronauten van Endeavour zullen in deze korte periode samen met de vijf bemanningsleden van het ruimtestation drie ruimtewandelingen uitvoeren. Tijdens de ruimtewandelingen worden de Node 3 en de Cupola aan het ruimtestation bevestigd.

Bronmateriaal

NASA TV

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd