SpaceShipTwo stort neer tijdens testvlucht

spaceshiptwo

Het commerciële ruimteschip SpaceShipTwo is tijdens een testvlucht neergestort. Hierbij is één persoon om het leven gekomen en raakte een ander persoon gewond. Virgin Galactic, het bedrijf achter de SpaceShipTwo, laat in een reactie weten dat er een probleem optrad tijdens de vlucht.

Aan boord van de SpaceShipTwo bevonden zich twee piloten. De kans is groot dat één van deze piloten is overleden, al heeft Virgin Galactic hier nog niets over bekend gemaakt. Ook zwijgt het bedrijf over de exacte oorzaak van de crash. “We werken samen met autoriteiten om dit te achterhalen”, laat Virgin Galactic weten in een tweet.

Dramatische week
Het incident gebeurde in de Mojave-woestijn, kort nadat de SpaceShipTwo was losgekoppeld van de WhiteKnightTwo. Het is een gitzwarte week voor de ruimtevaart, want dinsdag vond er ook al een ongeluk plaats. Toen explodeerde de Antares-raket kort na de lancering, waarbij de Cygnus-ruimtesonde verloren ging.

SpaceShipTwo
De SpaceShipTwo wordt het eerste commerciële ruimteschip dat toeristen meeneemt voor een retourtje ruimte. De prijs voor een kaartje bedraagt 200.000 dollar. Klanten die een ticket kopen nemen plaats in het ruimteschip. Dit ruimteschip wordt bovenop de een vliegtuig – de WhiteKnightTwo – gemonteerd. Op een bepaalde hoogte laat het vliegtuig de SpaceShipTwo los, waarna het ruimteschip de klanten naar een hoogte van 105 kilometer brengt. Op deze hoogte is de curve van de aarde duidelijk zichtbaar.

Daarnaast ervaren passagiers zes minuten microzwaartekracht, oftewel bijna gewichteloosheid. De passagiers mogen de gordels los doen en rondzweven. De hele vlucht – van lancering tot landing – duurt 2,5 uur.

Wanneer gaan de eerste passagiers omhoog?
Eigenlijk zouden de eerste passagiers al in 2011 of 2012 gelanceerd worden, maar dit werd niet gehaald. Door het ongeluk lijkt deze datum nu nog verder te worden doorgeschoven. Maar, er gaat niets boven veiligheid!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd