Spaanse peper maakt afvallen gemakkelijker

Spaanse peper zorgt ervoor dat mensen niet zo’n hongergevoel hebben en meer calorieën verbranden, zo blijkt uit onderzoek.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat Spaanse peper een hongerig gevoel wegnam en ervoor zorgde dat mensen meer calorieën verbrandden. Maar de hoeveelheden die mensen moesten eten om dat effect te bewerkstelligen, waren voor velen te groot.

Minder
De onderzoekers besloten dan ook uit te zoeken of kleinere hoeveelheden datzelfde effect konden hebben. En ja: dat kan. Zelfs al met één gram (oftewel een half theelepeltje) Spaanse peper.

Experiment
De onderzoekers verzamelden 25 mensen met een gezond gewicht. De helft hield van pittig eten. De andere helft niet. De mensen die wel van een pittige maaltijd hielden, aten 1,8 gram cayennepeper. De mensen die niet zo van pittig eten waren, hielden het bij 0,3 gram. In beide groepen werden door de peper meer calorieën verbrand dan normaal. Maar de mensen die normaal gesproken niet zo van pittig eten hielden en nu gedurende enige tijd toch wat pittiger aten, bleken niet alleen meer calorieën te verbranden, maar ook niet zo’n hongergevoel te hebben. Zeker als het ging om een verlangen naar vette, zoute en zoete snacks.

Meer weten…

…over gezond eten? Doe dan mee aan deze prijsvraag en win het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’ met leuke adviezen, recepten en antwoorden op prangende vragen als ‘Werkt een crashdieet?’ en ‘Is wijn gezonder dan bier?’.

Onbekend
Dat wijst erop dat Spaanse peper een groter effect heeft als mensen er onbekend mee zijn. “Als het bekend wordt, verliest het het effect,” legt onderzoeker Richard Mattes uit. Uit nader onderzoek moet blijken hoelang de Spaanse peper werkt en of er een manier is om de peper in een dieet te integreren zodat het hongergevoel wegblijft.

Capsaïcine
Het stofje capsaïcine zorgt ervoor dat Spaanse peper dit effect heeft. Wetenschappers hebben al eens voorgesteld om het stofje in capsulevorm toe te dienen en zo hetzelfde effect te bewerkstelligen. Maar het onderzoek van Mattes wijst erop dat dat geen goed idee is. Juist de smaak van de pepers zorgt ervoor dat het hongergevoel verdwijnt en dat er meer calorieën worden verbrand. “Dat brandende gevoel in je mond is verantwoordelijk voor dit effect.”

Volgens de onderzoekers is het eten van Spaanse pepers alleen niet zo effectief. Maar door het te combineren met sporten en gezond eten, kan afvallen een stuk gemakkelijker worden, zo stellen ze in het blad Physiology & Behavior.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd