Soyuz vertrekt naar ISS

Een Russische ruimtecapsule met daarin de astronauten Catherine Coleman, Dmitry Kondratyev en paolo Nespoli is gisterenavond met succes gelanceerd. Naar verwachting komt de bemanning vrijdag bij het International Space Station aan. Er wacht een hoop werk: onder meer experimenten en de docking van twee ruimtevaartuigen. De astronauten blijven zes maanden in het ISS.

Twee astronauten hebben al de nodige ervaring. Zo was Nespoli eerder al veertien dagen in de ruimte. Coleman heeft twee missies achter de rug. Kondratyev is de minst ervaren ruimtereiziger; hij zou meegaan met de ISS 13-missie, maar werd toen op het laatste moment vervangen. Dit wordt dus zijn eerste reis.

Nespoli gaat zich in het ISS bezighouden met de MagISStra-missie. Dit is een serie van meer dan dertig experimenten. Ook moet hij ervoor zorgen dat twee onbemande voorraadschepen heelhuids bij het ISS aankoppelen. De astronauten keren in mei weer terug op aarde.

De komende maanden gaat er een hoop veranderen in de ruimtevaart. De VS heeft nog maar twee shuttlevluchten gepland staan en is daarna voor de bemanning en bevoorrading van het ruimtestation afhankelijk van andere landen. De Amerikaanse overheid wil namelijk dat NASA de spaceshuttle met pensioen stuurt en zich gaat richten op nieuwe vaartuigen die astronauten naar Mars en asteroïden kunnen brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd