Soyuz TMA-01M met succes gelanceerd

Een Russisch ruimtevaartuig met aan boord de Amerikaanse astronaut Scott Kelly en de twee Russische kosmonauten Alexander Kaleri en Oleg Skripochka is vannacht met succes gelanceerd. De bemanning is onderweg naar het ISS en moet daar over twee dagen arriveren. Kelly, Kaleri en Skripochka blijven vijf maanden in het ISS.

De Soyuz TMA-01M is een bijzonder ruimtevaartuig. Het is namelijk het eerste Russische ruimtevaartuig dat volledig gebruik maakt van een digitaal systeem. Daarvoor gebruikten de Russen het analoge telemetrische systeem. Dankzij de modernisering kunnen er nu meer lanceringen worden uitgevoerd en dat is hard nodig. De Amerikaanse shuttle wordt namelijk uit de roulatie gehaald en dus komt het vervoer naar het ISS de komende jaren op de Russen neer.

Op dit moment bevinden zich in het ISS twee Amerikaanse astronauten en één Russische kosmonaut. Zij verblijven al sinds juni in de ruimte en worden nu afgelost. In november vliegen zij terug naar de aarde.

De aankomst van de Soyuz TMA-01M bij het ISS heeft een bijzonder tintje. De tweelingbroer van Scott Kelly is namelijk één van de Amerikaanse astronauten die nu in het ISS verblijft. Het is voor het eerst dat tweelingbroers beiden in het ISS verblijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd