Soyuz arriveert bij ISS

Het Russische ruimtevaartuig met aan boord twee Amerikaanse astronauten en een Russische kosmonaut is gisterenavond bij het International Space Station aangekomen. Het trio vertrok dinsdag vanuit Kazachstan. De ruimtevaarders staat een hoop werk te wachten.

De Amerikanen en Rus brengen maar liefst vijf en een halve maand op rij in het ISS door. Tijdens die periode zullen ze verschillende ruimtewandelingen maken.

Als alles volgens plan gaat, zien deze ruimtevaarders de laatste twee bezoeken van de Amerikaanse spaceshuttle onder hun neus gebeuren. De allerlaatste vlucht met de spaceshuttle staat gepland voor november. Zodra het historische ruimtevaartuig is uitgerangeerd, kunnen astronauten alleen nog aan boord van de Soyuz naar het ISS vliegen.

Het einde van de spaceshuttle is onder de regering van Barack Obama doorgevoerd. Hij wil dat er nieuwe ruimtevaartuigen worden ontwikkeld die de spaceshuttle kunnen vervangen. Daarbij moet niet alleen de door de overheid betaalde NASA, maar ook diverse commerciële ruimtevaartorganisaties betrokken worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd