GEZONDHEID  Te vroeg geboren baby’s die elke dag naar muziek van Mozart luisteren, worden veel sneller zwaarder en sterker dan de baby’s die de componist links laten liggen. Dat blijkt uit onderzoek. De muziek maakt de baby’s kalmer en minder geagiteerd, waardoor ze hun energie voor andere dingen kunnen gebruiken: groeien bijvoorbeeld.

De baby’s die één keer per dag naar de muziekstukken van Wolfgang Amadeus Mozart luisteren, hebben minder energie nodig waardoor ze met minder calorieën toch sneller groeien. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze te vroeg geboren baby’s elke dag dertig minuten aan de muziek blootstelden. Zowel voor als na de muzieksessie werd het energieverbruik van de baby’s gemeten. Na een half uurtje Mozart waren de baby’s veel rustiger en gebruikten ze minder energie waardoor ze sneller zwaarder konden worden.

Het is van het grootste belang dat te vroeg geboren baby’s zo snel mogelijk op het juiste gewicht komen en naar huis kunnen. In het ziekenhuis zijn de kindjes extra vatbaar voor infecties en andere ziektes. Een gezond lichaamsgewicht zorgt er bovendien voor dat het kind de ziektes in de toekomst dankzij een goed immuunsysteem kan verslaan.

Waarom Mozart zo goed in de smaak ligt bij baby’s is op dit moment niet wetenschappelijk, maar enkel muzikaaltechnisch te verklaren. De melodieën in Mozarts werk herhalen zich en zouden de organisatorische delen van het brein aanspreken. Dat verklaart ook waarom niet Beethoven, noch Bach, noch Bartok het goed doet. Alleen Mozart herhaalt zijn muziek. Of andere muziekstijlen ook werken, is niet onderzocht. Eén van de onderzoekers suggereert dat rapmuziek – vanwege de herhaling – dezelfde uitwerking zou hebben. Nader onderzoek moet dat achter nog uitwijzen. Ook wordt er gekeken naar de muziek die de moeder luisterde toen de baby nog in de baarmoeder zat. Binnenkort krijgen de baby’s in ieder geval popmuziek, rap, klassieke muziek en volksmelodieën voor de kiezen.